Проучване, публикувано в сайта „blisstree. com“, през 2010 г., показва какво се случва в тялото след консумация на газирани напитки. Резултатите от изследването са спорни, понеже здравните експерти посочват част от информацията е преувеличена.

„Въпреки че всички знаем, че безалкохолните напитки не са добър и здравословен избор, особено тези към които има допълнително количество захар“, заявяват експертите. „Ако понякога консумирате газирани напитки, това не означава, че водите нездравословен начин на живот“, казва Хедър Мангиери, говорител на Академията по хранене и диетика и собственик на консултантската компания по хранене „Nutrition Checkup“ в Питсбърг. Според нея: „Цялостното качество на диетата е това, което е важно.“

Учените са формулирали седем промени, които настъпват в тялото по време на първия час след консумацията на газирани напитки, включително и последиците от поглъщането на 39 грама захар.

Според Дана Хънес, старши диетолог в „Reagan UCLA“ в Медицински център Роналд, резултатите са много точни. Според Мангиери, обаче някои от изводите са преувеличени. Например този, че през първите 20 минути от консумацията на газирана вода, в кръвната захар се наблюдават промени, причинява се инсулинов прилив. Черният дроб реагира на добавеното количество захар и помага за увеличаване на мазнините.“

Според Мангиери, последиците от прекомерното количество захар може да се различават в зависимост от това дали един човек е активен, или неактивен в момента, както и според начина им на консумация, в напитка или като добавка в храната.

„Какво се случва след консумация на напитка до голяма степен зависи от това дали тялото се нуждае от енергия и активността ви след това. Ако сте активен след пиенето на газирани напитки, „шансовете за негативни последици върху тялото са значително по-малко“, казва тя.

Всеки път, когато се консумират големи количества захар, панкреаса реагира чрез секретиране на инсулин, хормон, който помага на захарта да достигне до клетките. Инсулинът сигнализира за чернодробни, мускулни и мастните клетки в организма, а понижаването на захарта в кръвта намалява нивото на кръвната захар.

В случай че не се нуждаете от допълнителна енергия, когато пиете сода, черния дроб и мускулите ще съхранят глюкозата под формата на гликоген.

„Изследванията показват, че глюкозата автоматично се превръща в мазнини“, казва Мангиери. „Ако консумирате повече храни тялото ви може да съхранява излшните калории под формата на мазнини. Но ако тялото ви ги използва като източник на енергия не е задължително да променяте начина си на живот или да се притеснявате“, казва тя.

След 45-та минута вашето тяло произвежда допамин, който увеличава удоволствието в мозъчните центрове. Според Мангиери, „допаминът се освобождава в отговор и на други награди, които обикновено се разглеждат по-положително, като слушане на класическа музика, или правенето на секс.“

Изследването описва негативните ефекти от кофеина, въпреки че той не винаги присъства в безалкохолните напитки. „Всяка храна или напитка, която съдържа кофеин или друг стимулант, помага да се разширят зениците и да се повиши кръвното налягане и количеството на глюкозата“ казва Джули Кенъл, диетолог и клиничен асистент в Държавния университет в Охайо. „Това е типичната борба или бягство от отговор.“

Друго заключение на учените е, че фосфорната киселина в газираните напитки насърчава загубата на хранителни вещества като калций, който е важен за зъбите и костите. Това става заради по-честото уриниране. Според Мангиери съществува връзка между приема и повишения риск от фрактури при хората, които пият много газирани напитки и по-малко мляко. "Фосфорната киселина също може да се добави в менюто, чрез храни като месо и млечни продукти“, отбелязва тя.