Синдром на тарзалния тунел

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2014 11:23

Синдром на тарзалния тунел

Акценти:

  • Защо са полезни ортопедичните стелки при синдром на тарзалния тунел?
  • Ефективни ли са за облекчаване на симптомите локалните компреси с лед?
  • Ако не се лекува, възможно ли е синдрома на тарзалния тунел да доведе до трайно увреждане на нервите?

Свързани:

Синдром на тарзалния тунел е компресия или притискане на задния тибиален нерв, което предизвиква симптоми по цялата дължина на нерва, преминаващ през вътрешната част на глезена на крака.

Състоянието е много подобно на синдрома на карпалния канал, която се появява в китката. И двете състояния са резултат от компресията нервите в затворено пространство.

Какви са причините?

Синдромът се причинява от всичко, което предизвиква компресия на задния тибиален нерв като:

Хората с плоско стъпало – дюстанбанлиите са изложени на по-висок риск, тъй като пасивното накланяне на петата, което се проявява при нисък свод на стъпалото, може да предизвика напрежение и компресия на нерва.
Разширена или анормална структура, която заема по-голямата част от пространството на тарзалния тунел, също може да доведе до компресия на нерва. Възможно е стесняването на тунела да се дължи на разширена вена, ганглинонова киста, подуване на сухожилие или шипове.
Нараняване като навяхване на глезена, може да доведе до възпаление и подуване в или близост до тунела, което да резултира в компресията на нерва.
Заболявания като диабет или артрит е възможно също да предизвикат подуване, които да притисне тибиалния нерв.

Какви са симптомите?

Най-често засегнатите развиват един или няколко от симптомите и рядко всички наведнъж:

• Изтръпване, парене или усещане, подобно на токов удар;
• Скованост;
• Болка, която не е изключено да бъде пробождаща;

Симптомите обикновено се усещат от вътрешната страна на глезена или в долната част на крака. При някои от случаите изявите е възможно изолиране и да се проявяват само на едно и също място. При други случаи симптомите могат да обхванат петите, свода на стъпалото, пръстите на краката, а дори и прасеца.

Много е важно е да се потърси възможно най-рано лечение, ако се прояви някой от симптомите на синдрома. Ако не се лекува състоянието прогресира и може да доведе до трайно увреждане на нервите.

И тъй като симптомите могат да бъдат объркани с на други заболявания правилната лекарска преценка е от съществено значение, за да се постави правилно диагнозата и да се назначи подходящо лечение.

Лечение на синдром на тарзалния тунел

Съществува разнообразие от възможности за лечение, като често те се прилагат в комбинация. Обикновено се състоят в следното:

Почивка – оставете краката си да „отдъхнат“, като така ще предотвратите по-нататъшното увреждане на нерва и ще ускорите излекуването му.
Лед – прилагайте лед върху засегнатата област, но поставяйте тънка кърпа между леда и кожата. Оставяйте леда за 20 минути и след това изчакайте поне 40 минути, преди да го сложете отново.
Медикаменти с перорално приложение – нестероидните противовъзпалителни лекарства като ибупрофен ще спомогнат за намаляване на болката и възпалението.
Обездвижване – ограничаването на движението на засегнатия крак с гипс понякога се налага, за да даде възможност на нерва и околните тъкани да се излекуват.
Физиотерапия – ултразвукова терапия и упражнения се препоръчват за облекчаване на симптомите.
Инжекционна терапия – инжекциите с локален анестетик осигуряват облекчаване на болката, а инжектирането на кортикостероиди е полезно за лечението на възпалението.
Обувки – поддържащи обувки могат да бъдат препоръчани.
Ортопедични стелки за обувки – предписват се за поддържане на свода на ходилото и ограничаване на прекомерното му изкривяване поради плоското стъпало, тъй като е възможно неестественият наклон на ходилото при ходене да доведе до притискане на нерва.

Синдром на тарзалния тунел
4.6 (91.67%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2014 11:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи