Синдром на тарзалния тунел е компресия или притискане на задния тибиален нерв, което предизвиква симптоми по цялата дължина на нерва, преминаващ през вътрешната част на глезена на крака.

Състоянието е много подобно на синдрома на карпалния канал, която се появява в китката. И двете състояния са резултат от компресията нервите в затворено пространство.

Какви са причините?

Синдромът се причинява от всичко, което предизвиква компресия на задния тибиален нерв като:

Хората с плоско стъпало – дюстанбанлиите са изложени на по-висок риск, тъй като пасивното накланяне на петата, което се проявява при нисък свод на стъпалото, може да предизвика напрежение и компресия на нерва.
Разширена или анормална структура, която заема по-голямата част от пространството на тарзалния тунел, също може да доведе до компресия на нерва. Възможно е стесняването на тунела да се дължи на разширена вена, ганглинонова киста, подуване на сухожилие или шипове.
Нараняване като навяхване на глезена, може да доведе до възпаление и подуване в или близост до тунела, което да резултира в компресията на нерва.
Заболявания като диабет или артрит е възможно също да предизвикат подуване, които да притисне тибиалния нерв.

Какви са симптомите?

Най-често засегнатите развиват един или няколко от симптомите и рядко всички наведнъж:

• Изтръпване, парене или усещане, подобно на токов удар;
• Скованост;
• Болка, която не е изключено да бъде пробождаща;

Симптомите обикновено се усещат от вътрешната страна на глезена или в долната част на крака. При някои от случаите изявите е възможно изолиране и да се проявяват само на едно и също място. При други случаи симптомите могат да обхванат петите, свода на стъпалото, пръстите на краката, а дори и прасеца.

Много е важно е да се потърси възможно най-рано лечение, ако се прояви някой от симптомите на синдрома. Ако не се лекува състоянието прогресира и може да доведе до трайно увреждане на нервите.

И тъй като симптомите могат да бъдат объркани с на други заболявания правилната лекарска преценка е от съществено значение, за да се постави правилно диагнозата и да се назначи подходящо лечение.

Лечение на синдром на тарзалния тунел

Съществува разнообразие от възможности за лечение, като често те се прилагат в комбинация. Обикновено се състоят в следното:

Почивка – оставете краката си да „отдъхнат“, като така ще предотвратите по-нататъшното увреждане на нерва и ще ускорите излекуването му.
Лед – прилагайте лед върху засегнатата област, но поставяйте тънка кърпа между леда и кожата. Оставяйте леда за 20 минути и след това изчакайте поне 40 минути, преди да го сложете отново.
Медикаменти с перорално приложение – нестероидните противовъзпалителни лекарства като ибупрофен ще спомогнат за намаляване на болката и възпалението.
Обездвижване – ограничаването на движението на засегнатия крак с гипс понякога се налага, за да даде възможност на нерва и околните тъкани да се излекуват.
Физиотерапия – ултразвукова терапия и упражнения се препоръчват за облекчаване на симптомите.
Инжекционна терапия – инжекциите с локален анестетик осигуряват облекчаване на болката, а инжектирането на кортикостероиди е полезно за лечението на възпалението.
Обувки – поддържащи обувки могат да бъдат препоръчани.
Ортопедични стелки за обувки – предписват се за поддържане на свода на ходилото и ограничаване на прекомерното му изкривяване поради плоското стъпало, тъй като е възможно неестественият наклон на ходилото при ходене да доведе до притискане на нерва.