Смокиня

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 14:16

Смокиня

Акценти:

  • Смокиня
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства
  • Противопоказания

Свързани:

Смокинята се счита за най-отдавна култивираното дърво или храст от човека. В див вид се среща предимно в субтропичните климатични зони и принадлежи към семейство черничеви и може да достигне до 12 метра височина.

Короната на дървото е доста разпростряна, а стволът му е със светлосив цвят. Листата на смокинята са доста големи и израстват грапави и с дълги дръжки.

Най-горната им част е тъмнозелена, а от обратната им страна са по-светли. В дръжките и листата им се съдържа млечен сок.

Следва да се отбележи, че смокиненото дърво е близък родственик на стайния фикус. Ако се отглежда в стая това дърво няма да достигне такива размери като в природата, а максималната му височина е до 2 метра.

Плодове на стайни условия дават не всички сортове а само някои.

Хранителна стойност на 100 грама

• Белтъчини – 1.5 грама;
• Мазнини – 0.4 грама;
• Въглехидрати – 4.9 грама;
• Минерален състав – 12.5 грама;
• Вода – 1.4 грама;
• Калоричност – 74 килокалории;

В консервираните смокинени плодове се съдържат 53 килокалории, но сушените 257 килокалории. Прекомерната консумация на смокини в този вид може да стане причина за покачване на теглото.

Полезни свойства

В смокинените плодове се съдържат огромно количество микроелементи – мед, желязо, магнезий, калций, калий, а също и витамини А и от група В. В пресните смокини захарите са приблизително 24%, а в сушените 37%.

Отварата от смокиновите плодове е отлично средство срещу изпотяване и повишена телесна температура. Смокините също така подобряват значително функцията на бъбреците и стомаха. В народната медицина отдавна при простуда, ангина, възпаление на венците и на дихателните пътища се предписва отвара от смокинени плодове.

Смокинята е много полезна за хора, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система. Това се дължи на съдържащия се калий в нея, тъй като този минерал облекчава напрежението върху стените на съдовете.

Смокинените плодове не само ги отпускат, но и ги разширява и затова са особено ценни при борбата с хипертонията и венозната недостатъчност.

Съдържащият се в смокините ензим фицин понижава съсирваемостта на разтваря тромбите в кръвоносните съдове. Следва да се отбележи, че смокинените плодове притежават слабителни свойства и също така могат да облекчат сърцебиенето.

Смокините се смятат за отлично средство за борба с наднорменото тегло, махмурлука, кашлицата, стреса. Тези плодове предотвратяват превръщането на захарите в мастна тъкан, което свойство е особено полезно за хора, които наблюдават теглото си.

В смокините се съдържат значително количество растителни влакна, но те не нанасят никаква вреда на организма. Дори са полезни за това хранителните излишъци да не се натрупват в организма като излишно тегло.

Смокините избавят човека и от симптомите на махмурлука като жажда, сухота в устатата, отвращение към целия свят и гадене. Смокинените плодове също така повдигат и настроението, това се дължи на факта, че съдържат хранителните вещества, които осигуряват емоционален комфорт – калий, магнезий и калций.

Противопоказания

Въпреки гореописаните полезни свойства на смокинята, консумацията на тези плодове категорично се забранява на хора, страдащи от захарен диабет, подагра, остра възпалителна болест на червата.

Това е свързано със съдържащите се в смокинените плодове целулоза и оксалова киселина, която не е полезна за всички хора.

Сушените смокини са противопоказни при панкреатит и метаболитен синдром, тъй като консумацията им може да стане причина за обостряне на тези заболявания.

Смокиня
4.5 (90.81%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 14:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи