Смях без причина – живеят ли веселите хора наистина по-дълго

Мария
Написана от Мария март 29, 2015 14:10

Смях без причина – живеят ли веселите хора наистина по-дълго

Акценти:

  • Смехотерапия
  • Смях - лек срещу всички заболявания
  • Смехотерапия - начин за справяне с депресивните състояния

Свързани:

Смятате ли, че „смехът без причина – признак на глупост и дори на лудост“? Но това съвсем не е така. Смехът е признак на мъдрост и здраве. „3-минутния смях заменя 5-минутната гимнастика“ – наскоро написа датския учен.

Смехът ни дава много възможности да се справим с множеството препятствия, които неизменно съпътстват нашето ежедневие. На първо място той действа на биохимично ниво – способства за синтеза и освобождаването на правилните хормони.

На второ място, смехът спомага за омаловажаване на тези събития от нашия живот, които ние приемаме за неприятности. Всъщност 80-90% от нашите трудности са плод на въображението ни.

И ако човек подхожда към подобни ситуации с хумор, то той ще може да ги вижда от страни. А когато се абстрахираме от проблема, то той става значително по-лесен за решаване.

Някои методи на смехотерапията могат да бъдат прилагани самостоятелно.

Например, чрез превръщане на един проблем в абсурд. Представете си, че сте излезли на разходка, облечени в елегантно бяло палто и нарочно преминаващ покрай вас автомобил ви напръсква с цялата мръсотия от локвата на улицата.

Какво препоръчват смехотерапевтите да се прави в такива случаи? Умишлено утежнете положение си .

Представете си, че преминаващият автомобил ви е изпръскал от главата до петите, нито едно сухо място не е останало по вас, а вие в такъв, вид, например, трябва да отидете направо на изключително важна среща.

В този случай вие можете да започнете да се скубите косите, но не се увличайте, и да крещите от отчаяние: „О, ужас, цялата мръсотия сега е върху моето палто! “, „Този автомобил съсипа целият ми живот!“, „Младостта ми отиде напразно!“.

Най-накрая вие ще се засмеете и ще осъзнаете, че проблемът ви не е толкова съществен, колкото ви изглежда, макар и да ви окъпят с кална вода от улична локва не е най-приятното нещо, което може да се случи на един човек.

Още един ефективен метод – повторение на една и също фраза с изменение на скоростта на нейното произнасяне и на емоционалния ѝ оттенък. Кажете я гневно, след това тъжно, весело, с ирония, както и сякаш се намирате в състояние на алкохолно опиянение.

Вариантите са множество.
Например очаквате телефонно обаждане от любимия и вече много сте започнали да се притеснявате.

„Той не звъни вече 2 дни!“ – кажете това изречение първо тъжно, след това сякаш сте изненадани, впоследствие с радост и след това с въпросителна интонация.

Лек срещу всички болести

• Смехът е най-удивителното лекарство, с което природата е дарила човека. То е ефективно, безопасно, няма странични ефекти, също така няма и противопоказания, подходящ е за всяка възраст.

• Смехът повишава имунитета – когато човек се смее, се подобрява функцията на сърдечно-съдовата и дихателната му система и на органите на храносмилането. Увеличава се и количеството кислород, което достига до съдовете на главния мозък на човека.

• Смехът е показен при нарушени функции на мозъка, при хипертония, диабет, гастрит и исхемична болест на сърцето.

• Отлично средство при стрес – когато ние се смеем, се покачва нивото на ендорфините – хормоните на радостта.

А концентрацията на хормоните на стреса в кръвта – кортизол и адреналин, напротив, започва да се понижава.

Смехотерапията помага на човек да се справи и с доста тежки депресивни състояния.

Смях без причина – живеят ли веселите хора наистина по-дълго
4.5 (90.18%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 29, 2015 14:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи