Страх от второ раждане – тежка бременност и емоции

Мария
Написана от Мария август 31, 2018 14:22

Страх от второ раждане – тежка бременност и емоции

Акценти:

  • Тревоги - бременност
  • Хромозомни аномалии - възраст
  • Праг - психологически

Свързани:

Често от втора бременност и предстоящо раждане жените се опасяват дори повече, отколкото раждането на първо бебе. Това е свързано с много фактори – перспектива да бъдеш майка на 2 деца или повече никога не тревожи и вълнува.

Обикновено съществена роля играе възрастта, ако бременността е настъпила късно, или здравословното състояние, наличието на заболявания.

Освен това притеснения могат да предизвикат и отношенията в семейството, реакцията на бъдещия баща и по-големите деца, а също и материални възможности, страх от загуба на фигурата, ново майчинство и професионална негодност в бъдеще.

Втора бременност – всичко е различно

Макар и в семейството вече да расте дете, и опит с износване на бременност и грижи за бебе вече да има, често появата на 2 черти на теста за втори път е повод за тревоги сред жените.

Далеч не всяка втора бременност е планирана, когато първото дете вече е пораснало и младата майка напълно се е възстановила след първото раждане.

Често това се случва в първите 2 години след първата бременност, и тогава натоварването върху организма при износване ще бъде доста сериозно.

Често възникват съмнения, могат ли съпрузите да осигурят второто дете, какви ще са отношенията между децата, а също и каква ще е реакцията на съпруга.

Съвсем друга е ситуацията в семейството, ако първото дете е вече достатъчно пораснало, и бременност възникне 7-10 години след първото раждане.

Отношението към нея е специфично, невинаги позитивно, особено ако е неочаквана за самата жена.

Решението за съдбата на бременността е в ръцете на бъдещата майка, съпруга, но ако детето се остави, могат да възникнат определени страхове и преживявания.

Различни заболявания, общо здравословно състояние

Възможно е първото раждане е било трудно, по време на износване на първото дете са се обострили хронични заболявания. И жената е прекарала много време в болница, съмненията и страховете по повод съдбата на втората бременност за разбираеми.

Всички жени знаят, че общото здравословно състояние и наличието на различни заболявания на майчиния организъм могат неблагоприятно да се отразят на развитието на плода. Да се стигне до пороци в развитието и тежка гестация, с усложнения.

Препоръки на лекари след проблемно раждане

Ако въпросът за втората бременност засега не се разглежда, трябва да се вслушаме в мнението на лекарите.

Ако предходното раждане е било с операция, по спешност, стигнало се е до опасни за живота състояния, и лекарите препоръчват повече да не се ражда, тогава е препоръчително да се вслушаме.

Страхове от възрастта – ако бъдещата майка е над 30

Повече притеснения имат „възрастните” майки, които вече са доста над 30, а дори и над 40.

Известно е, че възрастовият аспект играе определена роля в натрупването на товар от мутации, повишава се риска от раждане на деца с хромозомни аномалии и пороци.

Освен това – възрастта след 40, това е нещо като психологически праг. Майката, когато детето тръгне на училище, вече няма да бъде млада, а когато завърши – вече ще излезе в пенсия.

Но лекарите казват, че здраво дете може да бъде родено на всяка възраст на майката, а трудности ще има винаги.

Важно е трезво да се оценят възможностите, да се обсъди въпроса за поява на бял свят на второ дете в семейството.

Страх от второ раждане – тежка бременност и емоции
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 31, 2018 14:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи