Страх от второ раждане - тежка бременност и емоции
Бременност

Често от втора бременност и предстоящо раждане жените се опасяват дори повече, отколкото раждането на първо бебе. Това е свързано с много фактори – перспектива да бъдеш майка на 2 деца или повече никога не тревожи и вълнува.

Обикновено съществена роля играе възрастта, ако бременността е настъпила късно, или здравословното състояние, наличието на заболявания.

Освен това притеснения могат да предизвикат и отношенията в семейството, реакцията на бъдещия баща и по-големите деца, а също и материални възможности, страх от загуба на фигурата, ново майчинство и професионална негодност в бъдеще.

Втора бременност – всичко е различно

Макар и в семейството вече да расте дете, и опит с износване на бременност и грижи за бебе вече да има, често появата на 2 черти на теста за втори път е повод за тревоги сред жените.

Далеч не всяка втора бременност е планирана, когато първото дете вече е пораснало и младата майка напълно се е възстановила след първото раждане.

Често това се случва в първите 2 години след първата бременност, и тогава натоварването върху организма при износване ще бъде доста сериозно.

Често възникват съмнения, могат ли съпрузите да осигурят второто дете, какви ще са отношенията между децата, а също и каква ще е реакцията на съпруга.

Съвсем друга е ситуацията в семейството, ако първото дете е вече достатъчно пораснало, и бременност възникне 7-10 години след първото раждане.

Отношението към нея е специфично, невинаги позитивно, особено ако е неочаквана за самата жена.

Решението за съдбата на бременността е в ръцете на бъдещата майка, съпруга, но ако детето се остави, могат да възникнат определени страхове и преживявания.

Различни заболявания, общо здравословно състояние

Възможно е първото раждане е било трудно, по време на износване на първото дете са се обострили хронични заболявания. И жената е прекарала много време в болница, съмненията и страховете по повод съдбата на втората бременност за разбираеми.

Всички жени знаят, че общото здравословно състояние и наличието на различни заболявания на майчиния организъм могат неблагоприятно да се отразят на развитието на плода. Да се стигне до пороци в развитието и тежка гестация, с усложнения.

Препоръки на лекари след проблемно раждане

Ако въпросът за втората бременност засега не се разглежда, трябва да се вслушаме в мнението на лекарите.

Ако предходното раждане е било с операция, по спешност, стигнало се е до опасни за живота състояния, и лекарите препоръчват повече да не се ражда, тогава е препоръчително да се вслушаме.

Страхове от възрастта – ако бъдещата майка е над 30

Повече притеснения имат „възрастните” майки, които вече са доста над 30, а дори и над 40.

Известно е, че възрастовият аспект играе определена роля в натрупването на товар от мутации, повишава се риска от раждане на деца с хромозомни аномалии и пороци.

Освен това – възрастта след 40, това е нещо като психологически праг. Майката, когато детето тръгне на училище, вече няма да бъде млада, а когато завърши – вече ще излезе в пенсия.

Но лекарите казват, че здраво дете може да бъде родено на всяка възраст на майката, а трудности ще има винаги.

Важно е трезво да се оценят възможностите, да се обсъди въпроса за поява на бял свят на второ дете в семейството.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.50 42

Malchugani.com banner

Редактор