Сурови и опасни – топ 5 храни източник на паразити

Мария
Написана от Мария май 26, 2018 19:44

Сурови и опасни – топ 5 храни източник на паразити

Напоследък по медиите все по-често се разисква проблема с отравяне с развалени храни.

Но опасността не е само в сушито и ролцата от раци.

Едно е, когато хранителният продукт е развален, съвсем друго, когато е неправилно или недостатъчно добре термично обработен.

В този случай съществено се повишава риска от заразяване с паразити.

Къде може да се крие паразита?

1. Сурова риба – една от най-опасните храни

Рибата е една от основните храни.

Варена, приготвена на пара или запечена, тя не представлява опасност за здравето, ако е приготвена за всички правила.

Замразената морска риба се смята за най-безопасна, тъй като ларвите на повечето паразити не оцеляват при много ниски температури.

Но въпреки това размразена сурова риба не трябва да се употребява.

2. Още един източник на паразити – раците

Любителите на бирата и на приятното прекарване на време в добра компания на маса не се замислят, че раците могат да съдържат опасни паразити – Paragonimus westermani.

Тези червеи най-често паразитират в белите дробове, но е възможно да обитават и други вътрешни органи – мускули, подкожни растителни влакна, главния мозък.

Ако приблизително 3 седмици след употребата на раци или скариди се появи болка в корема, диария и треска, уртикария, то следва да се обърнем незабавно към лекар.

Достатъчната продължителност на термичната обработка на ракообразните е профилактика на заразяване с този вид хелминти.

Риск от заразяване съществува най-вече при посещение на екзотични дестинации като Тайланд, например.

У нас раците и скаридите в повечето случаи се приготвят след дълбоко замразяване.

3. Опасност, която крият ястията от японската кухня

Не е тайна, че за приготвяне на суши, в което българите направо се влюбихме, се използват прясна риба и морски дарове.

Всевъзможните скариди, стриди, октоподи, лангустини.

Всъщност опасността от заразяване с паразити при употреба на сурови морски дарове съществува, макар и да е много малка.

Причината е, че се използва предварително замразена риба, тъй като се внася от много далеч, но във всеки случаи не трябва да си рискуваме здравето.

Все пак сушито и ролцата от раци не са традиционни български ястия, и трудно е да се предскаже как ще реагира неподготвения стомах.

Най-добре е да си поръчваме ястия от японската кухня с термично обработени морски дарове.

4. Причина за какви заболявания може да стане суровото месо?

По света има немалко любители на пържоли с кръв.

Дори световноизвестният диетолог Г.Дж.Билер, настоявал, че недопеченото месо с кръв, е много полезно за организма.

Но каквито и да са аргументите в полза на такива храни, все пак трябва да се има едно наум относно опасността от заразяване с глистна инвазия.

В медицината рядко, но все пак има случаи на заразяване с говежда тения.

Това заболяване засяга горният отдел на стомашно-чревния тракт, предизвиква болка в корема, слабост, промяна на апетита, световъртеж, главоболие и други симптоми.

Най-често срещаният признак на заболяването е сърбеж в областта на ануса и усещане, че нещо пълзи там.

5. Шунка и суровосушени деликатеси

Източник на глистна инвазия могат да станат суровосушени колбаси.

Шунка, суджуци, луканки и останалите видове не са опасни, стига да сме сигурни, че е спазена технологията на приготвяне.

За унищожаване на всички опасни бактерии – салмонела, ешерихия коли и паразити сушенето или пушенето трябва да е на температура над 72 градуса.

Сурови и опасни – топ 5 храни източник на паразити
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария май 26, 2018 19:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи