Какво представлява салмонелозата?

Салмонелозата е вид хранително натравяне, причинено от бактерията Salmonella. Съществуват много различни щамове на тези бактерии. Salmonellaсеро тип Typhimuriumand Salmonellaсеро тип Enteritidis най-разпространените причинители на салмонелоза в Европа. Салмонела по-често се появява през топлите месеци от годината. За малките деца, възрастните хора, както и хората с отслабена имунна система съществува по-висок риск от развитие на болестта.

Какви са симптомите на заболяването?

Симптомите на салмонелоза обикновено са диария, повишена температура и коремни спазми. Те обикновено се развиват от 12 до 72 часа след инфекцията и заболяването обикновено продължава от 4 до 7 дни. Повечето хора се възстановяват без лечение. Но понякога диарията може да е толкова тежка, че да предизвиква силно обезводняване, което да изисква болнично лечение.

Ако имате само диария, вие най-вероятно ще възстановите напълно, въпреки че може да са необходими няколко месеца, за да се нормализира и дефекацията.

Една малка част от хората заболели от салмонелоза развиват синдром на Райтер – болест, която може да продължи с месеци и години и може да предизвика хроничен артрит.

Какви са причините за салмонелоза?

Можете да развиете салмонелоза след консумация на храни заразени със салмонелната бактерия. Това може да стане по следните няколко начина:

 • Храните могат да бъдат замърсени по време на производството или на обработката им.
 • Храните могат да бъдат замърсени, когато заразен работник в цеха, където се произвежда храната, я е обработвал с немити ръце. Честа причина за разпространението на бактерията е неизминаването на ръцете след използването на тоалетна.
 • Салмонела може да бъде открита в изпражненията на някои домашни животни и по-специално на тези с диария. Можете да се заразите, ако не сте си измили ръцете, след като сте били в контакт в тези изпражнения.
 • Влечуги, малки пилета и патета, както и дребни гризачи като хамстери например много често са приносители на салмонела. Винаги трябва да миете ръцете си веднага, след като сте докосвали някое от тези животни, дори и животното да е здраво.
 • Възрастните също трябва да бъдат внимателни и да напомнят на децата си да мият ръцете си след като са докосвали или са си играли с влечуги, домашни костенурки, малки пилета, патета или малки гризачи гризачи.
 • Говеждо, птиче месо, яйца и мляко най-често биват заразени със салмонела. Но зеленчуците също могат да бъдат заразени. Замърсените храни обикновено изглеждат и миришат нормално.

Лечение на салмонелоза?

Можете да лекувате и сами салмонелозата като недопускате развитие на усложнения, докато болестта премине. Дехидратацията, причинена от диария, е най-честото усложнение. Антибиотици обикновено не са необходими, ако инфекцията се е разпространила.

За да предотвратите обезводняване, често пийте някаква рехидратираща напитка. Опитайте се да пиете чаша вода или рехидратираща напитка при всеки по-силна изявена проява на диария, която получавате.

Содата и плодовите сокове имат твърде много захар  и малко от необходимите електролити, които се изхвърлят от организма при диария и те не трябва да се консумират при рехидратация.

Опитайте се да запазите обичайния си начин на хранене, но избягвайте много мазни, пикантни и сладки храни. Поддържането на нормалния хранителен режим ще спомогне за по-бързото ви възстановяване.

Как да се предпазим от заболяването?

 • Не яжте сурови или полусурови яйца.
 • Избягвайте сурово или непастьоризирано мляко и всякакви непреминали термична обработка млечни продукти.
 • Измивайте плодовете и зеленчуците преди да ги консумирате.
 • Старателно измивайте приборите и съдовете за хранене.
 • Измивайте внимателно ръцете си преди да започнете да обработвате или да приготвяте каквато и да е храна.
 • Не приготвяйте храна или не сипвайте вода на друг човек, докато сте болни от салмонелоза.
 • Измийте ръцете си след контакт с изпражненията на животно, независимо дали се отнася за домашните ви любимци.