Какво представлява салмонелозата?

Салмонелозата е вид хранително натравяне, причинено от бактерията Salmonella. Съществуват много различни щамове на тези бактерии.

Salmonellaсеро тип Typhimuriumand Salmonellaсеро тип Enteritidis най-разпространените причинители на салмонелоза в Европа.

Салмонела по-често се появява през топлите месеци от годината. За малките деца, възрастните хора, както и хората с отслабена имунна система съществува по-висок риск от развитие на болестта.

Какви са симптомите на заболяването?

Симптомите на салмонелоза обикновено са диария, повишена температура и коремни спазми.

Те обикновено се развиват от 12 до 72 часа след инфекцията и заболяването обикновено продължава от 4 до 7 дни. Повечето хора се възстановяват без лечение.

Но понякога диарията може да е толкова тежка, че да предизвиква силно обезводняване, което да изисква болнично лечение.

Ако имате само диария, вие най-вероятно ще възстановите напълно, въпреки че може да са необходими няколко месеца, за да се нормализира и дефекацията.

Една малка част от хората заболели от салмонелоза развиват синдром на Райтер – болест, която може да продължи с месеци и години и може да предизвика хроничен артрит.

Какви са причините за салмонелоза?

Можете да развиете салмонелоза след консумация на храни заразени със салмонелната бактерия. Това може да стане по следните няколко начина:

  • Храните могат да бъдат замърсени по време на производството или на обработката им.
  • Храните могат да бъдат замърсени, когато заразен работник в цеха, където се произвежда храната, я е обработвал с немити ръце. Честа причина за разпространението на бактерията е неизминаването на ръцете след използването на тоалетна.
  • Салмонела може да бъде открита в изпражненията на някои домашни животни и по-специално на тези с диария. Можете да се заразите, ако не сте си измили ръцете, след като сте били в контакт в тези изпражнения.
  • Влечуги, малки пилета и патета, както и дребни гризачи като хамстери например много често са приносители на салмонела. Винаги трябва да миете ръцете си веднага, след като сте докосвали някое от тези животни, дори и животното да е здраво.
  • Възрастните също трябва да бъдат внимателни и да напомнят на децата си да мият ръцете си след като са докосвали или са си играли с влечуги, домашни костенурки, малки пилета, патета или малки гризачи гризачи.
  • Говеждо, птиче месо, яйца и мляко най-често биват заразени със салмонела. Но зеленчуците също могат да бъдат заразени. Замърсените храни обикновено изглеждат и миришат нормално.

Лечение на салмонелоза?

Можете да лекувате и сами салмонелозата като внимавате да не се допусне развитие на усложнения, докато болестта премине.

Дехидратацията, причинена от диария, е най-честото усложнение. Антибиотици обикновено не са необходими, ако инфекцията се е разпространила.

За да предотвратите обезводняване, често пийте някаква рехидратираща напитка. Опитайте се да пиете чаша вода или рехидратираща напитка при всеки по-силна изявена проява на диария, която получавате.

Содата и плодовите сокове имат твърде много захар и малко от необходимите електролити, които се изхвърлят от организма при диария и те не трябва да се консумират при рехидратация.

Опитайте се да запазите обичайния си начин на хранене, но избягвайте много мазни, пикантни и сладки храни. Поддържането на нормалния хранителен режим ще спомогне за по-бързото ви възстановяване.

Как да се предпазим от заболяването?

За да се предпазим ефективно от салмонелата, следва да спазваме няколко важни мерки за хигиена и сигурност на храните.

Първата и най-основна стъпка е да избягваме консумацията на сурови или полусурови яйца.

Яйцата трябва да бъдат добре готвени, докато белтъците и жълтъците стегнат напълно, за да унищожим бактериите.

Следва да бъдем внимателни и по отношение на млечните продукти. Непастьоризираните млечни продукти и необработените такива могат да бъдат източник на салмонела.

Пастьоризацията е процес на нагряване на млякото на висока температура с цел унищожаване на вредните микроорганизми.

Препоръчително е да приемате пастьоризирани млечни продукти и съхранявайте ги правилно в хладилника.

Измиването на плодове и зеленчуци е важна практика за отстраняване на евентуално налични микроби и препарати.

Така че, преди да ги консумирате, ги измийте със студена вода и ги подсушете с чиста кърпа. Това е особено важно при плодове и зеленчуци с ярка кора, която може да бъде заразена при обработката и транспортирането.

За да предотвратим предаването на салмонела чрез контакт, трябва да измиваме внимателно приборите и съдовете за хранене, особено след употребата им.

Употребата на гореща сапунена вода е ключова за успешното отстраняване на вредните бактерии.

Ръцете са едно от основните места, през които микробите влизат в нашето тяло. Затова е много важно преди да приготвяме храна да измиваме ръцете си със сапун и топла вода в продължение на най-малко 20 секунди.

Ако страдате от салмонелоза или дори се подозира такава, е от съществено значение да не приготвяте или не сервирайте храна на други хора.

Изключително важно е да останете хидратирани и да потърсите медицинска помощ при симптоми като силна главоболия, гадене, повръщане, диария, треска и болка в корема.

Салмонелозата може да бъде сериозно заболяване, особено за възприемчиви групи като бебета, малки деца, възрастни или хора със слаба имунна система.

Не забравяйте да измивате ръцете си след контакт със изпражненията на животно, независимо дали става дума за домашни любимци или селскостопански животни.

Следвайки тези съвети и бъдейки внимателни по отношение на храните, с които се храним и начина, по който ги приготвяме, можем да намалим риска от заболяване със салмонела и да осигурим по-здравословен начин на хранене за себе си и за своите близки.

Здравето е най-ценният ни ресурс, затова трябва да го поддържаме и да се отнасяме към него сериозно и отговорно.