Напоследък по медиите все по-често се разисква проблема с отравяне с развалени храни.
Но опасността не е само в сушито и ролцата от раци.
Едно е, когато хранителният продукт е развален, съвсем друго, когато е неправилно или недостатъчно добре термично обработен.
В този случай съществено се повишава риска от заразяване с паразити.
Къде може да се крие паразита?
1. Сурова риба – една от най-опасните храни
Рибата е една от основните храни.
Варена, приготвена на пара или запечена, тя не представлява опасност за здравето, ако е приготвена за всички правила.
Замразената морска риба се смята за най-безопасна, тъй като ларвите на повечето паразити не оцеляват при много ниски температури.
Но въпреки това размразена сурова риба не трябва да се употребява.
2. Още един източник на паразити – раците
Любителите на бирата и на приятното прекарване на време в добра компания на маса не се замислят, че раците могат да съдържат опасни паразити - Paragonimus westermani.
Тези червеи най-често паразитират в белите дробове, но е възможно да обитават и други вътрешни органи – мускули, подкожни растителни влакна, главния мозък.
Ако приблизително 3 седмици след употребата на раци или скариди се появи болка в корема, диария и треска, уртикария, то следва да се обърнем незабавно към лекар.
Достатъчната продължителност на термичната обработка на ракообразните е профилактика на заразяване с този вид хелминти.
Риск от заразяване съществува най-вече при посещение на екзотични дестинации като Тайланд, например.
У нас раците и скаридите в повечето случаи се приготвят след дълбоко замразяване.
3. Опасност, която крият ястията от японската кухня
Не е тайна, че за приготвяне на суши, в което българите направо се влюбихме, се използват прясна риба и морски дарове.
Всевъзможните скариди, стриди, октоподи, лангустини.
Всъщност опасността от заразяване с паразити при употреба на сурови морски дарове съществува, макар и да е много малка.
Причината е, че се използва предварително замразена риба, тъй като се внася от много далеч, но във всеки случаи не трябва да си рискуваме здравето.
Все пак сушито и ролцата от раци не са традиционни български ястия, и трудно е да се предскаже как ще реагира неподготвения стомах.
Най-добре е да си поръчваме ястия от японската кухня с термично обработени морски дарове.
4. Причина за какви заболявания може да стане суровото месо?
По света има немалко любители на пържоли с кръв.
Дори световноизвестният диетолог Г.Дж.Билер, настоявал, че недопеченото месо с кръв, е много полезно за организма.
Но каквито и да са аргументите в полза на такива храни, все пак трябва да се има едно наум относно опасността от заразяване с глистна инвазия.
В медицината рядко, но все пак има случаи на заразяване с говежда тения.
Това заболяване засяга горният отдел на стомашно-чревния тракт, предизвиква болка в корема, слабост, промяна на апетита, световъртеж, главоболие и други симптоми.
Най-често срещаният признак на заболяването е сърбеж в областта на ануса и усещане, че нещо пълзи там.
5. Шунка и суровосушени деликатеси
Източник на глистна инвазия могат да станат суровосушени колбаси.
Шунка, суджуци, луканки и останалите видове не са опасни, стига да сме сигурни, че е спазена технологията на приготвяне.
За унищожаване на всички опасни бактерии – салмонела, ешерихия коли и паразити сушенето или пушенето трябва да е на температура над 72 градуса.