Напоследък по медиите все по-често се разисква проблема с отравяне с развалени храни.

Но опасността не е само в сушито и ролцата от раци.

Едно е, когато хранителният продукт е развален, съвсем друго, когато е неправилно или недостатъчно добре термично обработен.

В този случай съществено се повишава риска от заразяване с паразити.

Къде може да се крие паразита?

1. Сурова риба – една от най-опасните храни

Рибата е една от основните храни.

Варена, приготвена на пара или запечена, тя не представлява опасност за здравето, ако е приготвена за всички правила.

Замразената морска риба се смята за най-безопасна, тъй като ларвите на повечето паразити не оцеляват при много ниски температури.

Но въпреки това размразена сурова риба не трябва да се употребява.

2. Още един източник на паразити – раците

Любителите на бирата и на приятното прекарване на време в добра компания на маса не се замислят, че раците могат да съдържат опасни паразити - Paragonimus westermani.

Тези червеи най-често паразитират в белите дробове, но е възможно да обитават и други вътрешни органи – мускули, подкожни растителни влакна, главния мозък.

Ако приблизително 3 седмици след употребата на раци или скариди се появи болка в корема, диария и треска, уртикария, то следва да се обърнем незабавно към лекар.

Достатъчната продължителност на термичната обработка на ракообразните е профилактика на заразяване с този вид хелминти.

Риск от заразяване съществува най-вече при посещение на екзотични дестинации като Тайланд, например.

У нас раците и скаридите в повечето случаи се приготвят след дълбоко замразяване.

3. Опасност, която крият ястията от японската кухня

Не е тайна, че за приготвяне на суши, в което българите направо се влюбихме, се използват прясна риба и морски дарове.

Всевъзможните скариди, стриди, октоподи, лангустини.

Всъщност опасността от заразяване с паразити при употреба на сурови морски дарове съществува, макар и да е много малка.

Причината е, че се използва предварително замразена риба, тъй като се внася от много далеч, но във всеки случаи не трябва да си рискуваме здравето.

Все пак сушито и ролцата от раци не са традиционни български ястия, и трудно е да се предскаже как ще реагира неподготвения стомах.

Най-добре е да си поръчваме ястия от японската кухня с термично обработени морски дарове.

4. Причина за какви заболявания може да стане суровото месо?

По света има немалко любители на пържоли с кръв.

Дори световноизвестният диетолог Г.Дж.Билер, настоявал, че недопеченото месо с кръв, е много полезно за организма.

Но каквито и да са аргументите в полза на такива храни, все пак трябва да се има едно наум относно опасността от заразяване с глистна инвазия.

В медицината рядко, но все пак има случаи на заразяване с говежда тения.

Това заболяване засяга горният отдел на стомашно-чревния тракт, предизвиква болка в корема, слабост, промяна на апетита, световъртеж, главоболие и други симптоми.

Най-често срещаният признак на заболяването е сърбеж в областта на ануса и усещане, че нещо пълзи там.

5. Шунка и суровосушени деликатеси

Източник на глистна инвазия могат да станат суровосушени колбаси.

Шунка, суджуци, луканки и останалите видове не са опасни, стига да сме сигурни, че е спазена технологията на приготвяне.

За унищожаване на всички опасни бактерии – салмонела, ешерихия коли и паразити сушенето или пушенето трябва да е на температура над 72 градуса.