Свински грип – главоболие при децата, при болните от сърце избива студена пот

Мария
Написана от Мария януари 18, 2016 15:04

Свински грип – главоболие при децата, при болните от сърце избива студена пот

Няколко важни въпроса, които ще ви помогнат да се защитите от коварния вирус, за който вече има потвърден случай у нас на 13-годишно момче, това е т.нар. калифорнийски грип, но все пак да успокоим, че заболеваемостта остава ниска за сезона, а очакваните много ниски температури – до -15,-20 градуса по Целзий, най-вероятно ще спомогнат за задържането разпространението на грипа.

Човечеството вече се е сблъсквало с тази зараза, последният път беше съвсем неотдавна – световната епидемия ни посети през 2009-та година.

Грипният щам А /H1N1/ е известен отдавна – от него е била предизвикана и епидемията от испански грип през 20-те години на 20 век, отнела живота на милиони хора в Европа.

А названието „свински“ вирусът получава през 1976-та година, когато с него се заразили войници от американската армия в Мексико, чието поделение било в близост до свиневъдна ферма, където и започвала поредната епидемия.

За прасетата, както и за хората, грипът е тежък, но не е смъртоносно заболяване. Хора загиват основно от усложнения.

Как се предава и какви са симптомите именно на свинския грип?

Предава се по въздушно-капков път, тоест ако разболял се до вас човек киха и кашля. В затворено помещение – кинотеатър частици от вируса могат да се разлетят в радиус 7-10 метра от техния източник, тоест от съответния болен човек.

Първите симптоми са:

• Внезапно начало – първите симптоми се появяват 12-15 часа след заразяването, за разлика от обикновената настинка или остра респираторна вирусна инфекция, чийто латентен период е с продължителност до 2 денонощия.

• Рязко повишаване на телесната температура – над 38-39 градуса. На фона на нея могат да се появят диария, колики в корема.

• Треска, миалгия – мускулни болки по цялото тяло;

• Отличителна особеност на свинския грип – главоболието е в областта на челото, възниква усещане за тежест над дъгите на веждите. При опит да се отворят очите максимално се появява слаба болка и тежест в краката.

Важно – ако настинало дете започне да се оплаква, че го боли глава. За децата в предучилищна възраст главоболието не е характерно, то това е сигнал веднага да се обърнете към лекар и дори да извикате спешна помощ.

• При възрастните хора, особено при хипертониците и болните от сърце се наблюдава затруднено дишане, избива студена пот на фона на повишена температура.

Това е важен сигнал, вашият близък не просто е настинал. При епидемия от свински грип при болните от сърце значително се повишава риска от развитие на белодробна емболия, до което се стига в резултат на прогресиращата на фона на инфекцията сърдечна недостатъчност.

• При развитие на заболяването се наблюдава затруднено дишане – невъзможност за дълбоко вдишване. Най-честите усложнения от грипа А /H1N1/- бързо протичащи пневмонии, най-често биват засегнати децата и ако се стигне до фатален край, той не е в резултат на грипния вирус.

Ако грипът е свински, то можем ли да се заразим от свинското месо или от сланината?

Такова инфектиране не е възможно. Така че можете да си похапвате сланина за здраве. Само не забравяйте за обичайните мерки за хигиена.

Защо има опасност епидемията от свински грип да се завърне?

Калифорнийският грип не е изчезвал никъде от 2009-та година, случаи на заболяването имаше ежегодно, но поради тяхната единичност и по-слабо изявеното протичане, през последните години не смяташе за опасен.

Но сега има опасност отново да възникне в епидемия, поради значителното покачване на заболеваемостта в Русия и най-вече в Украйна.

Свински грип – главоболие при децата, при болните от сърце избива студена пот
4.6 (92.54%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 18, 2016 15:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи