Тъмнината – гаранция за отлично здраве. Светлината нощем увеличава риска от ракови заболявания

Мария
Написана от Мария май 17, 2015 16:03

Тъмнината – гаранция за отлично здраве. Светлината нощем увеличава риска от ракови заболявания

Акценти:

  • Тъмнина - залог за здраве
  • Правила за удължаване на нощта
  • Работа на смени - рискове

Свързани:

Все повече изследвания показват, че изкуствената светлина през тъмната част от денонощието може да бъде много опасна за вас.

При жените, включващи светлината в спалнята през нощта е по-висок риска от рак на гърдата, твърдят американски онколози. Вероятността от неговото развитие зависи пропорционално от интензивността на осветяването.

Вече е доказано, че работата на смени е с подобно действие. При работещите през нощта повече от 30 години това вид рак се среща по-често с 2.2 пъти. За мъжете, които се трудят на смени не по-малко от 3 пъти месечно, съществува по-голям риск от развитие на рак на простатата. Нощната светлина увеличава риска и от злокачествени образувания на правото и на дебелото черво.

Съществено нараства и риска от затлъстяване, метаболитен синдром, исхемична болест на сърцето, язвена болест.

Светлината играе основополагаща роля в нашия живот и не само положителна. Днес активно се изучава „светлинното“ замърсяване. Под този термин се разбира излишната осветеност нощно време както в спалнята, така и извън дома.

В Израел с помощта на спътници са установили, че в най-ярко осветените през нощта населени места е най-висока заболеваемостта от рак на гърдата. В подобно глобално изследване е била установена и връзката с рака на простатата.

Това се свързва с нарушаване на денонощните – циркадни, ритми на организма. Традиционно човек в продължение на векове е работел през светлата част от денонощието, а през нощта е спал в пълна тъмнина – добри източници на светлина не е имало.

Нашите вътрешни часовници са работели нормално. С настъпването на тъмнината епифизната жлеза е започнала да произвежда хормонът мелатонин, а когато е светло той не се образува.

Мелатонинът потиска синтеза на хормони, способстващи за развитие на рак и за ранно стареене и инхибира агресивните свободни радикали.

Експериментално е доказано, че той потиска развитието на много видове рак – тумори на гърдата, матката, кожата, дебелото черво и пр. Има много данни за защитния ефект на мелатонина и при хората.

Но поради светлинно замърсяване неговото образуване през нощта се потиска и вашият вътрешен часовник се нарушава. Най-силно потискат синтеза на хормона на съня лампите със син цвят.

Най-малък инхибиращ по отношение на мелатонина ефект притежават лампите, светещи в жълтеникаво и особено в червен цвят.

Негативен ефект, сходен с нощната работа, притежава и т.нар. джет лаг – синдромът на смяна на часовите пояси. Неговите проявления са най-силно изразени при продължителни полети.

Нашият организъм много трудно се настройва към новото време и през колкото повече часови пояси преминава човек, толкова по-бързо ще бъде това възстановяване.

Например, за пълното възстановяване след пресичане на 6 часови пояса се изискват от 10 до 13 дни. При това, ако летите на запад, тоест връщате се назад във времето, то процес ще премине по-бързо.

Как да удължите нощта до 9-10 часа?

1. Не гледайте телевизия и не работете на компютъра преди сън – те забавят процеса на синтеза на мелатонин.
2. Сложете плътни щори на прозорците.
3. Избягвайте дори краткотрайно включване на лампа през нощта.
4. Изключвайте не само лампите, но още и телевизора, компютъра и другите устройства, които имат светлинни индикатори
5. Добре е да оборудвате тоалетната с лампа, която свети червено, но слабо – например 40 ватова крушка с червен цвят от старите е изключително подходяща.

Важно – ако работите на смени, нека това не бъде за цял живот, измененията при нея се натрупват за дълго време, затова поработете на тази работа 10-15 години и се постарайте да я смените.

Тъмнината – гаранция за отлично здраве. Светлината нощем увеличава риска от ракови заболявания
4.2 (83.85%) 26 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 17, 2015 16:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи