Все повече изследвания показват, че изкуствената светлина през тъмната част от денонощието може да бъде много опасна за вас.

При жените, включващи светлината в спалнята през нощта е по-висок риска от рак на гърдата, твърдят американски онколози. Вероятността от неговото развитие зависи пропорционално от интензивността на осветяването.

Вече е доказано, че работата на смени е с подобно действие. При работещите през нощта повече от 30 години това вид рак се среща по-често с 2.2 пъти. За мъжете, които се трудят на смени не по-малко от 3 пъти месечно, съществува по-голям риск от развитие на рак на простатата. Нощната светлина увеличава риска и от злокачествени образувания на правото и на дебелото черво.

Съществено нараства и риска от затлъстяване, метаболитен синдром, исхемична болест на сърцето, язвена болест.

Светлината играе основополагаща роля в нашия живот и не само положителна. Днес активно се изучава „светлинното“ замърсяване. Под този термин се разбира излишната осветеност нощно време както в спалнята, така и извън дома.

В Израел с помощта на спътници са установили, че в най-ярко осветените през нощта населени места е най-висока заболеваемостта от рак на гърдата. В подобно глобално изследване е била установена и връзката с рака на простатата.

Това се свързва с нарушаване на денонощните – циркадни, ритми на организма. Традиционно човек в продължение на векове е работел през светлата част от денонощието, а през нощта е спал в пълна тъмнина - добри източници на светлина не е имало.

Нашите вътрешни часовници са работели нормално. С настъпването на тъмнината епифизната жлеза е започнала да произвежда хормонът мелатонин, а когато е светло той не се образува.

Мелатонинът потиска синтеза на хормони, способстващи за развитие на рак и за ранно стареене и инхибира агресивните свободни радикали.

Експериментално е доказано, че той потиска развитието на много видове рак – тумори на гърдата, матката, кожата, дебелото черво и пр. Има много данни за защитния ефект на мелатонина и при хората.

Но поради светлинно замърсяване неговото образуване през нощта се потиска и вашият вътрешен часовник се нарушава. Най-силно потискат синтеза на хормона на съня лампите със син цвят.

Най-малък инхибиращ по отношение на мелатонина ефект притежават лампите, светещи в жълтеникаво и особено в червен цвят.

Негативен ефект, сходен с нощната работа, притежава и т.нар. джет лаг – синдромът на смяна на часовите пояси. Неговите проявления са най-силно изразени при продължителни полети.

Нашият организъм много трудно се настройва към новото време и през колкото повече часови пояси преминава човек, толкова по-бързо ще бъде това възстановяване.

Например, за пълното възстановяване след пресичане на 6 часови пояса се изискват от 10 до 13 дни. При това, ако летите на запад, тоест връщате се назад във времето, то процес ще премине по-бързо.

Как да удължите нощта до 9-10 часа?

1. Не гледайте телевизия и не работете на компютъра преди сън – те забавят процеса на синтеза на мелатонин.
2. Сложете плътни щори на прозорците.
3. Избягвайте дори краткотрайно включване на лампа през нощта.
4. Изключвайте не само лампите, но още и телевизора, компютъра и другите устройства, които имат светлинни индикатори
5. Добре е да оборудвате тоалетната с лампа, която свети червено, но слабо – например 40 ватова крушка с червен цвят от старите е изключително подходяща.

Важно – ако работите на смени, нека това не бъде за цял живот, измененията при нея се натрупват за дълго време, затова поработете на тази работа 10-15 години и се постарайте да я смените.