Тетанус на новородено

Мария
Написана от Мария февруари 11, 2015 06:44

Тетанус на новородено

Акценти:

  • Тетанус на новородено
  • Заразяване
  • Симптоми
  • Профилактика и лечение

Свързани:

Тетанусът е известен от древни времена. Неговите симптоми са били подробно описани в 5-ти век преди новата ера от известния лекар Хипократ. За съжаление темата за това инфекциозно заболяване е актуална и до днес, поради това, че и до сега това заболяване е възможно да завърши фатално.

Неговият причинител е бактерия, която може да зарази и новородено бебе, попадайки в неговия организъм чрез пъпната връв, поради това младите родители е необходимо да се запознаят с признаците на тетануса и с мерките за профилактика на това заболяване.

Причинителят на тетанус е бактерия /бацил/, който живее и се размножава само при липсата на кислород.

Инфекциозният организъм, причиняващ това заболяване се съхранява в околната среда във форма на спори – бактерии, покрити с обвивка и устойчиви на въздействието на химически и физически фактори.

Във влажна среда тези латентни форми на инфекциозния организъм издържат на нагряване до 80 градуса по Целзий в продължение на 6 часа, а при температури от 90 градуса – 2 часа.

В сухо състояние спорите са още по-устойчиви. Причинителят на тетануса образува токсин, който се отнася към една от най-силните отрови.

Как се осъществява заразяването?

Всяко нарушение на целостта на кожата или лигавиците /рана от треска на дърво, от ръждив пирон, натъртвания, ожулвания и т.н./ може да стане причина за проникването на бактерията в човешкия организъм.

Образувалият се в раната токсин постъпва в кръвта и се разнася из целия организъм, прониквайки в централната нервна система, предизвиквайки напрежение в мускулите и спазми. Засягането на мозъка е един от основните фактори, които биха могли да доведат до настъпване на смърт от тетанус.

Имунитет към бактерията причинител се изгражда само след ваксинация – той не се развива, дори и при прекарали заболяването.
Продължителността на инкубационният период варира от 1 до няколко седмици, а понякога и месеци.

Най-често първите признаци на заболяването се проявяват в срок от 3 до 15 след раняването или раждането на детето.

Както вече беше казано, при новородените за входна врата на инфекцията служи пъпната връв. Инфекцията прониква в нея, когато помощ при раждането оказват хора без необходимата за това квалификация, нарушавайки правилата за асептика и антисептика.

Заболеваемостта от тетанус при новородените варира значително – от 0 до 10%, но в България може да възникне в изключително редки случаи.

По данни на редица учени, смъртността при бебетата при инкубационен период до 7 дни съставлява 67%, а когато е по-продължителен – до 37%, ако майките на децата не са ваксинирани.

Доказано е предаването на пасивен имунитет срещу тетанус на новородени от имунизирани срещу това заболяване майки.

Какви са симптомите?

Периодът на поява на първите признаци на заболяването не винаги е изразен. Неговите симптоми. Някои родители отбелязват, че преди появата на първите признаци на заболяването, децата стават неспокойни, сучат по-малко от обичайното, развиват запек, коремът им изглежда подут.

Плачът на детето придобива пронизителен оттенък и родителите предполагат, че нещо го боли, въпреки че могат да видят истинската причина за поява на болката.

Лечение и профилактика на тетанус на новородено

Стандартната терапия, която се прилага при доказано наличие на бактерията, причиняваща тетанус, е с високи дози хиперимунен човешки имуноглобулин, а когато такъв не може да бъде осигурен се налага прибягването до атитоксичен серум, прилаган също с високи дози.

Освен това се назначава и антибиотична терапия с бета-лактами.

Друго лекарствено средство, което също се използва при определени показания при установяването на бацилът, причиняващ тетанус, е тетаничният анатоксин /токсоид/.

При новородените неспецифичната профилактика се състои в съблюдаване на особени правили за асептика и антисептика при обработването на пъпната връв.

Но въпреки това ликвидацията на тетануса, като инфекция е невъзможна, поради факта, че съществува постоянно действащ природен резервоар на бактерията, която причинява това заболяване, на който е трудно да се въздейства.

Тетанус на новородено
4.5 (90.79%) 76 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 11, 2015 06:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи