Тийнейджърско селфи – забава или опасност

Мария
Написана от Мария август 29, 2015 17:36

Тийнейджърско селфи – забава или опасност

Акценти:

  • Увлечение по селфи - тийнеджъри
  • Фантазии - вълшебен еликсир
  • Недостатъчно внимание - последствия

Свързани:

Увлечението по селфито, как и по любовта, са характерни за всички възрасти – от 10-годишните деца до пенсионерите.

Но имено тийнейджърите и младежите са заклетите любители на селфито, които са готови много да рискуват, за да си направят незабравимия автопортрет и да го публикуват в социалните мрежи. Как родителите да не допуснат да се случи беда?

Кой би могъл да предположи, че думата „селфи“ /от англ. Self – сам, себе си/ е използвана в нейния съвременен смисъл в един австралийски форум, ще придобие такава значимост в юношеската и младежката субкултура?

Впрочем, не само в младежката – дори Папа Франциск Римски публикувал за своята 60-милионна интернет аудитория собствени автопортрет. Друг напълно сериозен възрастен – американският астронавт Едуин Олдрин публикувал своя снимка в открития космос. Дори и българския премиер преди няколко години показа своето увлечение по това модерно достижение.

Между впрочем селфито далеч не е безобидна забава.Така например с него се свързва увеличаването на случаите на въшки след юношите. Според експертите съвместните фотосесии, по време на които цяла група тийнейджъри се докосват един в друг с главите способства за предаването на паразитите.

Тази теория се потвърждава и от американски специалисти. Например, дерматологът от Калифорния Мери Макуилън забелязала огромно разпространение на въшки сред юношите, тъй като те се прилепват един към друг с глави всеки ден, за да се фотографират на мобилния телефон.

Лекарите говорят и за друг проблем, свързан със селфитата – повишения брой случаи на травматизъм при използването на пръчките моноподи.

Но всички това бледнее в сравнение с тези истории, които непрекъснато се случват с тийнейджърите любители на екстремното селфи. Тъй като дори и космонавтът, фотографиращ себе си в открития космос, рискува значително по-малко, отколкото подрастващия, балансиращ по железопътната линия, по която същевременно идва влак.

Ако родителите обърнат внимание, че тяхното дете прекалява с автопортретите. Какво трябва да направят по-нататък?

Най-радикалните психиатри наричат прекомерното увлечение по селфитата селфимания, причислявайки я към сериозните психични разстройства. Психолозите често трактуват този моден феномен като интернет самовлюбване или мрежов ексхибиционизъм.

За щастие, на повечето от юношите селфиманиаци ще е напълно достатъчно малко да им се помогне. Ето какво съветват психолозите родителите, сблъскали се с това увлечение на своето дете.

1. Замислете за това, достатъчно ли време отделяте на собствената си рожба. Много често детето компенсира болезненият недостатък на внимание в семейството си със седенето в социалните мрежи, онлайн игри, а сега и като снима себе си.

2. Поговорете с детето си, има ли то истински приятели „в реалността“. Тъй като правейки селфита и получавайки лайкове за тях, е много лесно да си създаде представа, че не е само и е популярно. Но ако с него се случи нещастие, най-добрият му приятел в мрежата, едва ли ще го посети в болницата, този факт също трябва да бъде изтъкнат пред детето.

3. Възможно е вашето дете да бъде потопено твърде много в света на своите фантазии. Особено присъщо е за юношите, увлечени по различните игри или книжки в стил фентъзи. В този случай е добре възрастен да обясни на детето, че само в измисления свят на играта той може да бъде възкресен с помощта на вълшебен еликсир или да му се подарят десетки животи.

Тийнейджърско селфи – забава или опасност
4.6 (92.41%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 29, 2015 17:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи