Топ 10 на задължителните за бременни витамини и минерали

Мария
Написана от Мария юни 6, 2015 00:39

Топ 10 на задължителните за бременни витамини и минерали

Акценти:

  • Бременност - минерали
  • Продукти от метаболизма
  • Храносмилане - правилно кръвотворение

Свързани:

Многобройни медицински изследвания показват, че хранене на майката по време на износването на плода непосредствено влияе върху формирането на организма на детето. Недостатъчността на дори един от витамините и микроелементите се последва от патологии и проблеми със здравето на бебето.

Следва да се отбележи, че витамините за бременни следва да се избират внимателно и комплексно – за начало се консултирайте със своя лекар и си съставете списък със задължителните за употреба храни. И така кои са 10-те най-важни витамини за износване на здраво дете:

• Фолиева киселина – В9

Витаминът се препоръчва, тъй като способства за делението на клетки и за правилното предаване на гените. Благодарение на достатъчното количество фолиева киселина плацентата се формира пълноценно и се предотвратяват спонтанни аборти.

Недоимъкът на витамина може да доведе до недоразвитост на главния мозък на бебето.

Съдържа се в лещата, аспержите, спанака, боба, брюкселско зеле и в бисквитите от пълнозърнесто брашно. Тъй като от храните се усвоява максимум 50% от витамин В9, то се препоръчва приемането на допълнителни препарати още от етапа на планиране на зачеването.

• Витамин Е

Също както и фолиевата киселина, токоферолът влияе върху процеса на зачеването и върху формирането на плода в ранните етапи на бременността. Участва в синтеза на женски полови хормони и затова способства за успешно зачеване.

Съдържа се в слънчогледовото олио и в зехтина, доматите, марулите, спанака, магданоза и млякото.

• Витамин С

Влияе върху формирането на лигавиците на плода и върху развитието на плацентата и за поддържане на имунитета на бременната. При недоимък на този витамин са възможни инфекциозни заболявания.

Съдържа се в картофите, морковите, зелето, чушките, касиса, ягодите, кивито, портокалите, лимоните, мандарините.

• Магнезий

„Строителен материал“ за костната тъкан, от наличието на който зависи ръстът и теглото на бебето. Също магнезият е важен за развитието на мускулите на матката, за да се облекчи раждането.

Ценният минерал се съдържа в динята, пълнозърнестите храни и хляба, в смокините, бананите, бадемите, слънчогледовото семе, фъстъците и т.н.

• Витамин А

От ключово значение е за формирането на вътрешните органи както и на кръвоносната, дихателната и централната нервна система. Важен е за постродилното възстановяване на тъканите на майката.

Следва да се отбележи, че при предозиране с витамин А е възможно проявлението на пророци в развитието на детето.
Съдържа се в млякото, маслото, морковите, зеленолистните зеленчуци и жълтите плодове и зеленчуци.

• Витамин D

Използва се като средство за профилактика на рахит при децата. През топлото време от годината – от април до октомври у нас, се образува в кожата, но през останалите 6 месеца се препоръчва да се приема като хранителна добавка.

• Калций

Известно средство за формиране на добра стойка, здрави кости и зъби. Понижава риска от хипертония по време на бременност.

• Желязо

Този микроелемент е необходим за правилното кръвотворение на бъдещото дете.
Най-добър са различните видове меса – говеждо, телешко, свинско, пилешко, от тях се усвоява в най-голяма степен.

• Йод

Благоприятства формирането на скелета и отговаря за умственото развитие на детето. Поради недоимък на йод у бременните се нарушава обмяната на веществата. Следва де има предвид, че ако бъдещата майка страда от заболяване на щитовидната жлеза, приемът на йод е противопоказен.

• Растителни влакна

Спомага за освобождаването на организма на бременната от продуктите на обмяната на веществата и способства за подобряване на нейното храносмилане.

Топ 10 на задължителните за бременни витамини и минерали
4.4 (88.06%) 72 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 6, 2015 00:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи