За неудържимия апетит обикновено се замислят тези, които се стремят към отслабване и избавяне от излишните килограми.

За норма се смята приемът под формата на храни и напитки на 2000 килокалории в денонощие, а за тези които желаят да отслабнат – 1500 килокалории и активен начин на живот. Стремежът към засищане ни е заложен от природата.

Това е някакъв инстинкт за самосъхранение – да изяждаме повече, излишните калории се отлагат под формата на мастна тъкан и в случай на продължителното гладуване ще се разходват. Т

Това може да бъде важно за човек, който живее в условията на продоволствен дефицит. Хранително-вкусовата промишленост в развитите държави, а и у нас е сравнително добре развита, макар че що се отнася до качеството на продукцията има още много какво да се желае.

Но това все пак ни позволява да не използваме тази особеност на своя организъм, но възниква друг фактор – различните хранителни добавки, стимулиращи апетита.

И се получава от една страна – природният закон, от друга страна осъзнатото влияние на човека върху неговия организъм, а в резултат желанието да се ядат по всяко време най-вкусните и далеч не най-полезните храни.

Как да обуздаете своя апетит, без да навредите на здравето си като същевременно не причинява на тялото си неимоверен шок?

• Чаша прясноизцеден сок или минерална вода преди хранене – така стомахът частично се запълва и по време на хранене започвате да усещате доста по-рано;

• Плодова отвара преди ядене – ½ килограма смокини и сливи се заливат с 3 литра вода и варете, докато водата намалее до 2.5 литра. Пийте по 1/2 водна чаша от отварата преди хранене, тоест по 125 мл;

• Хранете се по 5 пъти дневно, но на малки порции – макар и да е доста трудно за изпълнение. 5-разовото хранене е признато за най-оптимално за човека. То се състои от закуска, нещо като предобедна закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря.

Предобедната и следобедната закуска могат да включват малко плодове или мляко. Ако се храните по този начин, на обяд и на вечеря няма да изпитвате нужда да изяждате по-големите от необходимите порции. Като за максимално допустима горна граница се определя 400 грама, но все пак зависи и от размерите на стомаха на човека.

• Правилно планирайте разпределението на калориите в хранителния си режим – 80% от консумираната за деня храна трябва да се пада на закуската и на обяда. Закуската е най-добре да се състои от зърнени храни.

Те се смилат дълго време и чувството за глад няма да ви безпокои – богати са на витамин В; предотвратява се натрупване на мазнини и задържането на вода. Обядът е препоръчително да бъде зеленчуков, тъй като растителните влакна в зеленчуците засищат добре организма.

Ако големите порции салати са ви недостатъчни, тогава нека обядът ви да се състои от следните групи храни – 2/4 зеленчуци, ¼ месо или риба и ¼ гарнитура.

• Правила за цветовете – чували ли сте, че цветовете оказват влияе на психиката. Така например светлосиньото успокоява, а също и понижава апетита, яркият оттенък напротив възбужда и съзнанието и апетита.

• Не бързайте и не се разсейвайте по време на хранене – значително по-ефективно за насищане ще бъде храненето на кухненска маса, а не пред телевизора – по време на хранене човек трябва да се съсредоточи върху процеса на изяждане, а не върху четене, сърфиране из Интернет или върху гледане на телевизия.