Топ 4 странни медицински състояния, за които не знаете абсолютно нищо

Мария
Написана от Мария август 27, 2016 14:29

Топ 4 странни медицински състояния, за които не знаете абсолютно нищо

Да вярваш, че си мъртъв, или пък собствената ти ръка да ти се струва чужда – тези състояние може би звучат като истински филм на ужасите.

Така че може да се изненадате да научите, че това са само 2 от хилядите много реални и редки заболявания, които могат да имат опустошителен ефект върху живота на човека.

Според Global Gene, водеща правозащитна организация на хората с редки заболявания, съществуват около 7000 вида редки заболявания и разстройства, и все ден се откриват все нови и нови.

Има някои състояния, които се смятат за редки, но въпреки това най-вероятно сте ги чували – това са остра миелоидна левкемия и рак на хранопровода.

Въпреки това, има и други нарушения, които са толкова странни, че все едно са описвани от някой писател на фантастични романи.

1. Синдром на Алиса в страната на чудесата

Носи името на класиката на Луис Карол, в която главната героиня Алиса расте и се смалява, този синдром е заболяване на мозъка, което нарушава възприятието на човек за неговия размер.

Също така е известен като Синдром на Тод или лилипутски халюцинации. Хората с това заболяване имат нарушена представа за размерите на тялото си или за заобикалящата ги среда, което обаче не е постоянно.

Тази погрешна представа обикновено се появява нощем.

2. Водна алергия

Като се има предвид, че около 60% от тялото е вода, може да изглежда доста изненадващо, че някои хора са алергични към живителната течност. Това състояние е известно още и като аквагенна уртикария.

По кожата на хората с това състояние много бързо се образуват сърбящи петна след контакт с вода – най-често в областта на шията, ръцете и в горната част на седалището.

Това означава, че хората с аквагенна уртикария не са в състояние да участват в редица нормални ежедневни дейности, сред които вземането на вана или душ, плуване, или пък да излизат под дъжда.

3. Синдром на ходещия труп

Известен още и като синдром на Котард или заблудата на Котард. Наименованието е на парижки невролог – д-р Жул Котард, който пръв описва състоянието през 1882-ра година.

Синдромът е психично разстройство, при което човек вярва, че части от тялото му са изчезнали, или че е загубил душата си или пък че е вече покойник.

Хората с това разстройство може да не ядат и пият вода, тъй като смятат, че не съществуват, и не е нужно. И тяхната основна дейност е всеки ден да посещават гробищата, за да бъдат по-близо до смъртта.

Въпреки че е изключително рядко състояние, за което причините остават неясни, синдромът на ходещия труп е описан в редица клинични случаи, които често се срещат заедно с други психични заболявания като шизофрения, например.

4. Синдром на каменния човек

Вероятно знаете за митологичното създание Медуза – ужасно чудовище, което превръща в камък живите същества само с един единствен поглед.

В реалния свят, има медицинско състояние, което също е толкова смъртоносно, известно е още и като фибродисплазия осификанс прогресивна – ФОП, е генетично разстройство, при което мускулната и съединителната тъкан – лигаменти и сухожилия, се превръщат в кост в отговор на увреждане, като постепенно се образува втори скелет.

Първият симптом е удебеляването на пръстите и впоследствие поява на скованост в ставите.

Топ 4 странни медицински състояния, за които не знаете абсолютно нищо
4.4 (87.54%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 27, 2016 14:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи