Топ 4 тайни от медицината в Древен Египет актуални до днес

Мария
Написана от Мария октомври 6, 2018 20:39

Топ 4 тайни от медицината в Древен Египет актуални до днес

Акценти:

  • Имитация - протези
  • Протези - замяна
  • Загуба на зъби - зъболекар

Свързани:

Не само с пирамидите, мумиите и с йероглифите е известен Древен Египет. Някои уникални открития в медицината от това време остават актуални и днес.

Благодарение на превода на стари ръкописи, надписи и рисунки по камъните учените научават за тайните практики, лекарства и методи за лечение, които са владели древните лекари.

Невероятно е, но много от тези методи значително изпреварват своето време и продължават да се развиват в съвременната медицина.

1. Диагностика на херния на стомаха

От това заболяване често страдали в епохата на пирамидите.

Много египтяни били принудени да работят на строежи и да вдигат големи каменни блокове. Това било и основната причина за различен род хернии.

Съгласно преводите на древните египетски папируси, лекарят определял наличието на херния на стомаха по наличие на оток и болки, които възниквали при кашлица.

В някои египетски рисунки били изобразени хора с две издатини от областта на стомаха, за които са предполага, че са символизирали херния.

Но точни методи за лечение на болестта и лекарствата, използвани от египтяните досега не са известни. Открити са само споменавания за топли компреси.

2. Контрол на пулса

Една от задължителните процедури, които провежда лекаря при преглед на пациента, е измерване на пулса. Благодарение на това може да се съди как функционира сърдечно-съдовата система.

Но за начало е необходимо да се разбира, че в човешкия организъм има вени и артерии, преминаващи по всички органи на тялото.

Някои учени-египтологи твърдят, че древните целители вече са имали обща представа за системата на кръвообращение.

За това спомогнала редовната практика по мумификация.

Дори ако своевременното понятие „пулс” да е било неизвестно, те разбирали защо в някои участъци на тялото кожата пулсирали.

Всеки древноегипетски лекар вярвал свято в това, че основният мотор на човека – това е резервоар за съхранение на кръвта.

Но египтяните добре осъзнавали важната роля на сърдечно-съдовата система и измерването на пулса в диагностиката на заболявания.

Има доказателства, че древните лекари са пресмятали количеството съдове, съединяващи сърцето и вътрешните органи. Възможно е това да е помогнало по-късно да се определят най-важните от тях, за да се спре по-ефективно кръвотечението.

3. Лечение на зъбни заболявания

В Древен Египет хората на практика не познавали кариеса.

Но зъболекар е бил необходим, тъй като зъбите често се подлагали на въздействие, заради частиците твърди зърна или камъни, които попадали в брашното.

Това водело до увреждане на зъбите, венците и развитието на инфекциозни заболявания, които често завършвали със загуба на зъби и дори смърт. Това се случвало, ако вредните бактерии попаднели в кръвта и се развиел сепсис.

Историците твърдят, че сестрата на царица Нефертити имала лоши зъби, и преди своята смърт загубила повечето от тях заради инфекция.

Зъболекарите от онова време като лекарства използвали мехлеми и билкови отвари.

Особено популярни били тези съставки като смола, кимион, карамфил, мед, охра. Някои от тях се използват в народната медицина и до днес.

4. Създаване на протези

При много мумии, открити в древноегипетските гробници, се откривали различен род протези или техни имитации.

Дори и човек, загубил зъби, крайници и пръсти, да умирал в процеса на мумификация се стараели да ги заменят с протези, тъй като се смятало, че в задгробния живот хората трябва да влязат с всички части на своето тяло.

Топ 4 тайни от медицината в Древен Египет актуални до днес
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 6, 2018 20:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи