Не само с пирамидите, мумиите и с йероглифите е известен Древен Египет. Някои уникални открития в медицината от това време остават актуални и днес.

Благодарение на превода на стари ръкописи, надписи и рисунки по камъните учените научават за тайните практики, лекарства и методи за лечение, които са владели древните лекари.

Невероятно е, но много от тези методи значително изпреварват своето време и продължават да се развиват в съвременната медицина.

1. Диагностика на херния на стомаха

От това заболяване често страдали в епохата на пирамидите.

Много египтяни били принудени да работят на строежи и да вдигат големи каменни блокове. Това било и основната причина за различен род хернии.

Съгласно преводите на древните египетски папируси, лекарят определял наличието на херния на стомаха по наличие на оток и болки, които възниквали при кашлица.

В някои египетски рисунки били изобразени хора с две издатини от областта на стомаха, за които са предполага, че са символизирали херния.

Но точни методи за лечение на болестта и лекарствата, използвани от египтяните досега не са известни. Открити са само споменавания за топли компреси.

2. Контрол на пулса

Една от задължителните процедури, които провежда лекаря при преглед на пациента, е измерване на пулса. Благодарение на това може да се съди как функционира сърдечно-съдовата система.

Но за начало е необходимо да се разбира, че в човешкия организъм има вени и артерии, преминаващи по всички органи на тялото.

Някои учени-египтологи твърдят, че древните целители вече са имали обща представа за системата на кръвообращение.

За това спомогнала редовната практика по мумификация.

Дори ако своевременното понятие „пулс” да е било неизвестно, те разбирали защо в някои участъци на тялото кожата пулсирали.

Всеки древноегипетски лекар вярвал свято в това, че основният мотор на човека – това е резервоар за съхранение на кръвта.

Но египтяните добре осъзнавали важната роля на сърдечно-съдовата система и измерването на пулса в диагностиката на заболявания.

Има доказателства, че древните лекари са пресмятали количеството съдове, съединяващи сърцето и вътрешните органи. Възможно е това да е помогнало по-късно да се определят най-важните от тях, за да се спре по-ефективно кръвотечението.

3. Лечение на зъбни заболявания

В Древен Египет хората на практика не познавали кариеса.

Но зъболекар е бил необходим, тъй като зъбите често се подлагали на въздействие, заради частиците твърди зърна или камъни, които попадали в брашното.

Това водело до увреждане на зъбите, венците и развитието на инфекциозни заболявания, които често завършвали със загуба на зъби и дори смърт. Това се случвало, ако вредните бактерии попаднели в кръвта и се развиел сепсис.

Историците твърдят, че сестрата на царица Нефертити имала лоши зъби, и преди своята смърт загубила повечето от тях заради инфекция.

Зъболекарите от онова време като лекарства използвали мехлеми и билкови отвари.

Особено популярни били тези съставки като смола, кимион, карамфил, мед, охра. Някои от тях се използват в народната медицина и до днес.

4. Създаване на протези

При много мумии, открити в древноегипетските гробници, се откривали различен род протези или техни имитации.

Дори и човек, загубил зъби, крайници и пръсти, да умирал в процеса на мумификация се стараели да ги заменят с протези, тъй като се смятало, че в задгробния живот хората трябва да влязат с всички части на своето тяло.