Топ 5 котешки заболявания опасни за човека

Мария
Написана от Мария август 25, 2016 23:27

Топ 5 котешки заболявания опасни за човека

Акценти:

  • Бяс - вирусно заболявания
  • Токсоплазмоза - причинител
  • Заразяване - вероятност

Свързани:

Повече от половината от жителите на планетата имат котки за домашни любимци. А колко още живеят по улиците, трудно е дори да си представим.

От древността се смятало, че котките умеят да лекуват. И днес на тази теория се основава едно от най-популярните направления на алтернативната медицина – фелинотерапията.

Но при общуването с тези малки приятели не трябва да се забравя, че одомашнените представители на семейство котки – това са не само мили животни, но и възможни източници на инфекции.

За заболяванията, предаващи се от животни на хора, съществува отделен термин – зоонози. Предлагаме ви списък с основните заболявания, с които можем да заразим от котките, и да разберем дали действително могат да бъдат опасни за здравето.

1. Фелиноза – болест на котешкото одраскване

Ухапванията и одраскванията на котките са един от основните пътища на предаване на различни заболявания от животните на човека.

Но в съвременната медицина съществува отделно понятие – болест на котешкото одраскване. Възбудител на заболяването е бактерията бартонела.

Т.нар. резервоар за патогенния микроорганизъм най-често са котки, както домашни, така и улични. Бактерията се смята за част от естествената микрофлора на устата на котките и затова нейното наличие в организма на котките – не е патология, а норма.

2. Хелминтоза – най-разпространената опасност за любителите на котки

В организма, дори на най-чистоплътната котката могат да присъстват глисти. Тесният контакт на човека и неговия домашен любимец в този случай може да стане причина за предаване на паразити.

Глистите могат да паразитират във всички органи и тъкани на опитомения представител на семейство котки.

Самото животно може да се зарази с тях, като се храни с пресни месни продукти, общувайки с други коткиили посещавайки места, където по-рано те са пребивавали, и дори просто изяждайки муха в процеса на домашен лов.

Най-често в органите на стомашно-чревния тракт на котките обитават кръгли червеи, а също трематоди и цестоди. Ако при почистване на котешката тоалетна и купичката за храна не се съблюдават елементарни правила за хигиена, заразяването с глисти може да стане много бързо.

За избягването на това помага липсата на контакт с чужди, и още повече с улични животни и редовното провеждане на обезпаразитяване на малкия член на семейството.

3. Стрижещ лишей

От категорията на дерматомикозите, развива се на фона на попадането върху кожата и космите на животното на микроскопични патогенни гъбички.

Дерматомикозите при животните се предизвикват от цели 18 вида такива патогенни микроорганизми. Най-често домашните животни развиват трифитии и микроспории.

Заразяването се осъществява при контакт с други болни животни. Основен симптом на гъбичната инфекция при котките е образуването върху тялото на оплешивели участъци с кожа в червеникав цвят, най-често по муцуната и зад ушите.

За разлика от микроспорията, при трихофитията у животното се наблюдава обилна ексудация и поява по кожата на засегнати участъци с корички в сиво-бял оттенък.

4. Бяс – вирусно заболяване, опасно за живота

Ваксинацията от бяс е задължително условие за стопаните на всички домашни любимци. Смъртоносният вирус основно засяга котките при контакт с болни животни. Предава се чрез слюнката при ухапвания.

5. Токсоплазмоза – каква е вероятността от заразяване

Особено опасна е болестта за бременни, доколкото може да предизвика спонтанен аборт или да наруши процеса на развитие на плода. Източник на причинителя на токсоплазмозата са фекалиите на животното. Именно затова и не се препоръчва бременни да чистят след домашното животно.

Топ 5 котешки заболявания опасни за човека
4.4 (88.21%) 39 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 25, 2016 23:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи