Топ 5 на най-опасните храни за панкреаса

Мария
Написана от Мария юли 20, 2015 21:14

Топ 5 на най-опасните храни за панкреаса

Акценти:

  • Пикантни подправки - панкреас
  • Млечен шоколад - задстомашната жлеза
  • Кофеинови напитки

Свързани:

Прекаляването с твърде мазна или сладка храна рано или късно води до възпалителни заболявания на панкреаса. Най-трудно задстомашната жлеза понася газираните напитки, мазните ястия, захарните изделия, кафето и подправките. Не прекалявайте с консумацията на такива храни.

1. Газирани напитки

Желаете ли да се сдобиете с панкреатит и друг заболявания на стомашно-чревния тракт?

Тогава смело се наслаждавайте на газирани напитки. Толкова е изписано по темата за неблагоприятното въздействие на тези напитки върху здравето и въпреки това те продължават да бъдат едни от най-продаваните, особено сред децата и младежите.

Мехурчетата газ нанасят голяма вреда на органите на храносмилането. Раздразват стените на храносмилателния тракт, обуславяйки развитието на гастрит и възпаление на панкреаса.

За най-опасни се смятат сладките безалкохолни газирани напитки, тъй като освен въглероден диоксид, те съдържат подсладители, ароматизатори и консерванти, способстващи за развитието на възпалителни процеси в органите на храносмилателната система.

2. Мазни ястия и сладолед

Бързо приготвените храни, полуфабрикатите и сладоледът – това са храни, съвместяващи „убийствени“ дози прости въглехидрати и мазнини.

Разбира се, ако изяждате по чаша сладолед 1-2 пъти седмично, то нищо няма да ви се случи. Но ако нездравословната храна преобладава в хранителния ви режи, то трудно ще избегнете проблеми.

Преситената с мазнини храна е много вредна за чувствителния панкреас, тъй като принуждава организмът да функционира на границата на своите възможности. Така се раздразва не само задстомашната жлеза, но и черният дроб.

3. Захарни изделия, сладкиши и млечен шоколад

Както е известно, в панкреаса се образува хормонът инсулин. Необходим, за да захранват клетките с глюкоза. Колкото повече такова вещество попада в кръвния поток.

Съответно, ако прекалявате с консумацията на млечни шоколади и захарни изделия. Принципно, при такова натоварване се развива възпалителен процес, но след отзвучаването му, жлезата няма да бъде в състояние да синтезира този хормон в необходимите количества.

4. Кафе

Хората, които обичат да се наслаждават на кофеиновата напитка трябва да бъдат изключително внимателни. Но въпреки това последните изследвания разбиха на пух и прах мита, че пиенето на кафе се отразява изключително неблагоприятно на човешкия организъм.

Точно обратното, то се оказа и полезно за предотвратяване на някои видове рак. Все пак обаче е наложително човек да има усещане за мярка по отношение на тази напитка.

Прекомерната употреба на кафе води до интензивен синтез на храносмилателни ензими, разрушаващи стените на органите, включително и на панкреаса.

5. Пикантни подправки

Панкреасът изобщо „не обича“ пикантните ястия и подправки. Веществата, влизащи в състава на тези храни, силно раздразват лигавицата на жлезата, способствайки за развитието на остри възпалителни процеси.

Риск за панкреаса представляват и паразитните инфекции, сред които:

Аскариди – тези кръгли червеи най-често в сравнение с всички останали засягат задстомашната жлеза. Обикновено те обитават червата на човека, но е възможно и да проникнат в каналите на панкреаса.

Така се нарушава оттичането на панкреасната течност и се развива възпаление на тази жлеза, а в някои случаи дори и абсцес. Понякога панкреатит се предизвиква не от полови зрели хелминти, а от натрупване на техни яйца в каналите.

Кучешка тения – в тялото на човека се формират киста или няколко на брой такива образувания, в които се намират ларвите на паразита. Най-често кисти се образуват в черния дроб.

Топ 5 на най-опасните храни за панкреаса
4.5 (89.35%) 62 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 20, 2015 21:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи