Топ 5 на най-полезните храни за вашето сърце

Мария
Написана от Мария март 17, 2015 10:49

Топ 5 на най-полезните храни за вашето сърце

Акценти:

  • Сърце - полезни храни
  • Тъмнозелени зеленчуци - полезни за сърцето
  • Консумация на риба

Свързани:

1. Къпини

Този плод оглавява списъка на полезните за сърцето за храни. Експертите твърдят: „Къпините не само вкусни, но и богати на антиоксиданти“.

Според резултатите от последните научни изследвания съединенията, съдържащи се в тези плодове, притежават свойството да понижат натрупването на вредния холестерол липопротеин с ниска плътност по стените на артериите, който процес способства за развитието на сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Изследователите са установили, че къпините са на първо място по количество, съдържащи антиоксиданти в сравнение с 40 други пресни плодове и зеленчуци.

Тези полезни вещества спомагат за неутрализирането на вредните странични продукти на метаболизма, наричани свободни радикали, които е възможно да доведат до рак и други свързани с напредването на възрастта заболявания.

Антоцианините са антиоксиданти, които се смятат за най-полезните за здравето, също се съдържа в боровинките, касиса и червеното грозде. Специалистите препоръчват яденето на 1 чаша къпини дневно.

2. Сьомга

Този вид риба е широко достъпен, на сравнително поносима цена и лесен за приготвяне. Месото на сьомгата е един от най-добрите източници на полезни мазнини, наречени омега-3 мастни киселини.

Тези вещества понижават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, тъй като понижават нивата на триглециридите в кръвта – високата концентрация на липиди в кръвта се свързва със сърдечно-съдовите заболявания и с диабет.

Изследването също показало, че омега-3 мастните киселини предотвратяват образуването на тромби. Експертите по хранене и диететика препоръчват употребата на 2 порции риба минимум 2 пъти седмично, като всяка порция е необходимо да бъде около 150-200 грама.

3. Соев протеин

Богатият на омега-3 мастни киселини, белтъчини, витамини и минерали соев протеин се явява добра алтернатива на червеното месо – на такова мнение са поне повечето експерти по здравословно хранене. Той също така съдържа по-малко мазнини и повече фибри.

Изследванията показват, че соевият протеин ефективно понижава нивата на холестерола. Експертите по здравословно хранене препоръчват употребата най-малко по 28 грама соев протеин дневно. Вие можете да си го набавите от соевите бобови, соевите ядки, соевото мляко, соевото брашно, темпе и от соевото сирене – тофу.

4. Овесена каша

Може би нашите баби са знаели какво правят, когато са ни давали купа с топла овесена каша всяка сутрин.

Половин купа от тази зърнена храна съдържа около 130 калории, като така ние си набавяме и 5 грама полезни за сърцето растителни влакна, което способства за понижаването на нивата на холестерола.

Освен това по този начин поддържаме и телесното си тегло нормално.

Овесената каша и другите пълнозърнести храни като твърдата пшеница, ечемик, ръж, просо, киноа, кафяв и див ориз също способстват за понижаване на риска от диабет, който сам по себе си е фактор, обуславящ развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Важно е човек да използва за храна цели зърна, а не обработени. Преработените загубват своите хранителни качества и растителни влакна. Вие можете да си набавяте цели зърна и други източници, а не само от овесените ядки – например от хляба и макаронените изделия от твърда пшеница.

Ежедневно експертите препоръчват употребата на 21-38 грама растителни влакна, в зависимост от пола и възрастта.

5.Спанак

Този тъмнозелен листен зеленчук се явява богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти, които притежават свойството да предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Също така в състава на спанака влизат и полезните омега-3 мастни киселини.

Топ 5 на най-полезните храни за вашето сърце
4.6 (91.02%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 17, 2015 10:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи