Топ 5 на най-смъртоносните отрови и тяхното действие върху човешкия организъм

Мария
Написана от Мария май 20, 2015 09:48

Топ 5 на най-смъртоносните отрови и тяхното действие върху човешкия организъм

Акценти:

  • Ботулинов токсин
  • Цианкалий - същност
  • Стрихнин - отравяне със стрихнин

Свързани:

Отровите се използват от древни времена, та до днес като оръжие, противоотрова и дори като лекарства. Всъщност отровите се намират около нас, в питейната вода, в предметите от бита и дори в нашата кръв.

Думата „отрова“ се използва, за да опише всяко вещество, което може да предизвика опасно нарушение в организма. Дори в малко количество отровата може да доведе до отравяне и смърт. Ето няколко примера за едни най-коварните отрови, които могат да бъдат смъртоносни за човека.

1. Ботулинов токсин

Много отрови могат да бъдат смъртоносни в малки дози, затова е трудно е да се определи кои са най-опасни. Но много експерти са на мнение, че ботулиновият токсин, който се използва в инжекциите Ботокс за заглаждане на бръчките е най-силен.

Ботулизмът е сериозно заболяване, водещо до паралич, дължащ се на ботулиновия токсин, който се образува от бактерията Clostridium botulinum. Тази отрова предизвиква увреждане на нервната система, спиране на дишането и смърт в ужасни мъки.

Симптомите на това изключително опасно за живота заболяване могат да бъдат гадене, повръщане, двойно виждане, слабост в лицевите мускули, говорни нарушения, трудности при преглъщането и други.
Бактерията, предизвикваща ботулизъм, може да попадне в организма заедно с храната – обикновено поради недобре консервирани продукти и през отворени рани.

2. Рицин

Рицинът е естествена отрова, която се добива от семената на едноименно растение, което се е познато и с названието – кърлеж. За да бъде убит човек в зряла възраст са достатъчно няколко семенца на растението.

Рицинът убива клетките в организма на човека, което завършва с недостатъчност на повечето органи. Човек може да се отрови с рицин чрез дишане или чрез вътрешен прием.

При вдишване симптомите на отравяне обикновено се появяват 8 часа след въздействието и включват трудности с дишането, треска, кашлица, гадене, обилно изпотяване и стягане в гърдите.

При поглъщане симптоми се появяват не по-рано от 6 часа и се състоят в гадене и диария – възможно е изхожданията да са придружени с кръв, ниско кръвно налягане, халюцинации, припадъци. Смъртта може да настъпи след 36-72 часа.

3. Газ зарин

Заринът е един от най-опасните и смъртоносни газове, поразяващи нервната система, който е със стотици пъти по-токсичен от цианида. Първоначално заринът е бил произведен за пестицид, но скоро този прозрачен газ без миризма се е превърнал в мощно химическо оръжие.

Човек може да се отрови със зарин при вдишване или от въздействието на газа върху очите и кожата. Първоначално могат да се появят такива симптоми като хрема, стягане в гърдите, дишането се затруднява и възниква гадене.

4. Цианкалий

Калиевият цианид е една от най-бързите смъртоносни отрови, известни на човечеството. Той може да бъде във форма на кристали и безцветен газ с миризма на горчив бадем.

Цианидите присъстват в някои храни и растения. Също така се съдържат в цигарите, използват се за производство на пластмаса, снимки, за извличане на злато от рудата и за унищожаване на нежелани насекоми.

5. Стрихнин и отравяне със стрихнин

Стрихнинът представлява бял кристален прах без миризма, който може да попадне в организма чрез вътрешен прием, вдишване на разтвор, който го съдържа и при вътрешно въвеждане.

Добива се от семената на дървото чилибухи (Strychnos nux-vomica), растящо в Индия и Югоизточна Азия.

Топ 5 на най-смъртоносните отрови и тяхното действие върху човешкия организъм
4.4 (88.8%) 25 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 20, 2015 09:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи