Топ 5 удивителни технически иновации в медицината

Мария
Написана от Мария март 14, 2016 12:34

Топ 5 удивителни технически иновации в медицината

Акценти:

  • Надуваем кувьоз - недоносени
  • Роботи - кръвоносни съдове
  • ЗД принтери - хидрогел

Свързани:

Съвременната медицина все повече удивява със своите възможности. Учените с всеки изминал ден откриват все нови и нови начини да облекчат работата на лекарите и да подобрят перспективите пред пациентите.

Съвременните технически постижения приближават бъдещето, и създават надежда за увеличаване на продължителността на активния живот още през това столетие.

1. Бионични протези

Най-удивителни от тази група са бионичните очи. Засега устройството е далеч от съвършеното, но с помощта на такава протеза напълно слепите хора ще могат да виждат очертанията и цвета на предметите, да четат най-големия шрифт от офталмологичните таблици, да се ориентират самостоятелно в града.

Бионичните протези на ръцете сега са снабдени с чувствителна изкуствена кожа.

Канадският режисьор Роб Спенс получил изкуствено око, което може да работи като миниатюрна камера. Виждането през такова око не е възможно, но предава изображението на компютър.

2. Роботи вътре в кръвоносните съдове

С помощта на съвременните технологии на шунтиране е възможно не само разширяване на лумена на кръвоносния съд, но и пълното му очистване. Новият метод за лечение на инфаркт на миокарда и на инсулт с помощта на микророботи.

3. Печатане на органи на 3Д принтер

Информацията за биологичните 3Д принтери до сега се възприемаше като фантастика. Самата технология е в все още в начален етап на своето развитие, и учените прогнозират нови грандиозни възможности в областта на създаване на органи на трансплантация.

Въпросът за съвместимостта на органите не стои – те се създават от собствените клетки на организма на реципиента. Преди органът да се даде за печат, е необходимо в лабораторията да се размножат достатъчно количество клетки.

След това те се опаковат в принтер, и се поставят в специална конструкция от хидрогел.

4. Управляема капсула за ендоскопия

Ендоскопията на стомашно-чревния тракт е необходима за потвърждаване на диагноза „язва на стомаха“ , „язва на дванадесетопръстника“, „ерозивен гастрит“ и т.н.

Установяване на наличие на полипи, перфорации, и дори на някои паразити, е възможно само с помощта на ендоскопия. Сега тази процедура може да бъде не само безболезнена, но и максимално информативна.

Управляемата капсула MiroCam Navi може да проникне и в най-тесните участъци, без да пропуска нищо и същевременно да не засяга нищо по пътя си.

Това е едно успокоение за хората, които се страхуват да се подложат на ендоскопия, тъй като се притесняват, че може да ги заболи, макар и да имат показания.

Но вероятно тази капсула ще се появи по българските болници след минимум 5 години, така че сега ни остава единствено да приемем съществуващите диагностични методи.

5. Надуваем кувьоз за недоносени

Сега създаването на необходими за оцеляване на недоносено дете условия е възможно, дори и в домашни условия. Компактният инкубатор, който може да се използва с помощта на нагнетяване на въздух вътре в стените, и съответно може да осигури жизнената дейност на детето, което се е родило по-рано от 34-тата седмица.

Това изобретение е незаменимо при провеждане на раждане у дома, а също и като преносен кувьоз, който да се използва в отдалечени места, където при преждевременно раждане детето няма как веднага да се откара до голяма болница, която разполага с подобни инкубатори, които може би ще определят дали ще е оцелее.

Топ 5 удивителни технически иновации в медицината
4.4 (87.41%) 27 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 14, 2016 12:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи