Съвременната медицина все повече удивява със своите възможности. Учените с всеки изминал ден откриват все нови и нови начини да облекчат работата на лекарите и да подобрят перспективите пред пациентите.

Съвременните технически постижения приближават бъдещето, и създават надежда за увеличаване на продължителността на активния живот още през това столетие.

1. Бионични протези

Най-удивителни от тази група са бионичните очи. Засега устройството е далеч от съвършеното, но с помощта на такава протеза напълно слепите хора ще могат да виждат очертанията и цвета на предметите, да четат най-големия шрифт от офталмологичните таблици, да се ориентират самостоятелно в града.

Бионичните протези на ръцете сега са снабдени с чувствителна изкуствена кожа.

Канадският режисьор Роб Спенс получил изкуствено око, което може да работи като миниатюрна камера. Виждането през такова око не е възможно, но предава изображението на компютър.

2. Роботи вътре в кръвоносните съдове

С помощта на съвременните технологии на шунтиране е възможно не само разширяване на лумена на кръвоносния съд, но и пълното му очистване. Новият метод за лечение на инфаркт на миокарда и на инсулт с помощта на микророботи.

3. Печатане на органи на 3Д принтер

Информацията за биологичните 3Д принтери до сега се възприемаше като фантастика. Самата технология е в все още в начален етап на своето развитие, и учените прогнозират нови грандиозни възможности в областта на създаване на органи на трансплантация.

Въпросът за съвместимостта на органите не стои – те се създават от собствените клетки на организма на реципиента. Преди органът да се даде за печат, е необходимо в лабораторията да се размножат достатъчно количество клетки.

След това те се опаковат в принтер, и се поставят в специална конструкция от хидрогел.

4. Управляема капсула за ендоскопия

Ендоскопията на стомашно-чревния тракт е необходима за потвърждаване на диагноза „язва на стомаха“ , „язва на дванадесетопръстника“, „ерозивен гастрит“ и т.н.

Установяване на наличие на полипи, перфорации, и дори на някои паразити, е възможно само с помощта на ендоскопия. Сега тази процедура може да бъде не само безболезнена, но и максимално информативна.

Управляемата капсула MiroCam Navi може да проникне и в най-тесните участъци, без да пропуска нищо и същевременно да не засяга нищо по пътя си.

Това е едно успокоение за хората, които се страхуват да се подложат на ендоскопия, тъй като се притесняват, че може да ги заболи, макар и да имат показания.

Но вероятно тази капсула ще се появи по българските болници след минимум 5 години, така че сега ни остава единствено да приемем съществуващите диагностични методи.

5. Надуваем кувьоз за недоносени

Сега създаването на необходими за оцеляване на недоносено дете условия е възможно, дори и в домашни условия. Компактният инкубатор, който може да се използва с помощта на нагнетяване на въздух вътре в стените, и съответно може да осигури жизнената дейност на детето, което се е родило по-рано от 34-тата седмица.

Това изобретение е незаменимо при провеждане на раждане у дома, а също и като преносен кувьоз, който да се използва в отдалечени места, където при преждевременно раждане детето няма как веднага да се откара до голяма болница, която разполага с подобни инкубатори, които може би ще определят дали ще е оцелее.