Топ 6 на най-вредните за ставите храни

Мария
Написана от Мария ноември 3, 2015 13:57

Топ 6 на най-вредните за ставите храни

Проблемите със ставите могат да се появяват на всяка възраст. Ставите страдат от травми, инфекции, неправилно натоварване. Но много често причините за болките в ставите е необходимо да се потърсят на трапезата.

Състоянието на ставите както и всяка друга тъкан на човешкия организъм, до голяма степен зависи от това с какво се храним.

Ако в организма постъпват недостатъчно количество витамини, или техният баланс е нарушен – поради преяждане, небалансирано хранене, гладуване, тогава и балансът на обмяната на веществата се нарушава.

Неполучавайки качествен „строителен материал“, ставите загубват еластичност, хрущялите намаляват обема си, отлагат си соли на пикочната киселина.

Това е и причина за болки в ставите, крехкост и предразположеност на костите към фрактури и други проблеми със ставите. Кои храни са най-вредни за ставите? Това са такива, които нарушават баланса на калция и фосфора – минерали, от които в значителна степен зависи състоянието на костите.

  1. Пушени, солени, мариновани храни, консерви

Тези храни съдържат голямо количество трапезна сол и неорганични соли, които разяждат костната тъкан, предизвикват възпаление и деформация на ставите. Солта нарушава усвояването на калция и способства за неговото изхвърляне от организма в по-големи количества, отколкото са нормалните.

Имайте предвид, че голямо количество сол се съдържа в бързо приготвените храни и във полуфабрикатите.

  1. Газирани напитки

Безалкохолните газирани напитки съдържат в големи количества фосфорна киселина, която способства за екскрецията на калция чрез урината.

  1. Шоколад, кафе, мазно свинско месо

Тези храни за вредни за ставите, поради високото съдържание на пурини в тях. Прекомерното количество на последните в организма може  да доведе до развитие на подагра.

  1. Спанак, киселец, репички

Тези храни съдържат големи количества оксалова киселина, която дразните ставите около нервите и по този начин нарушава снабдяването им с хранителни вещества.

  1. Бисквити

В производството на бисквити, а също и на понички, торти, кексове, се използва обикновено маргарин, който съдържа хидрогенирани мазнини – транс мазнини, които блокират витамин К, който е свързан с образуването на нова костна тъкан. От витамин К зависи и действието на витамин Д, който способства за усвояването на калция от костите.

Но все пак следва да се отбележи, че в последно време у нас се рекламират маргарини, които не съдържат подобен вид мазнини. Все пак и производителите откликват, когато сде установи, че определена съставка в продукта, който предлагат, вреди на здравето на потребителя.

  1. Алкохол

Блокира преминаването на калция в активна форма. Постоянната употреба на спиртни напитки, дори и само в умерено количество, нарушава обменните процеси в организма и принуждава ставите да функционират в ускорен режим и така по-бързо се износват. Това води до деформация на ставите, което става причина за възпаление и впоследствие поява на болка.

Важно!

При повторни възпаления на ставите с отоци и акумулиране на течности домашните средства – поставяне на лед, нанасяне на лед, мехлеми, гелове, едва ли ще навредят, но няма да са и от полза.

Причина за болки и други проблеми със ставите, дори при балансирано хранене, може да бъде баналният недостиг на вода. Недостатъчният прием на течности води до цялостно обезводняване на организма и в частност на ставните структури.

В този случай можем да си представим ставите като сухо клонче, което може да се счупи и при най-малко натоварване.

Топ 6 на най-вредните за ставите храни
4.5 (90.13%) 75 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 3, 2015 13:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи