Треска Рос Ривър: епидемичен полиартрит – причини и лечение

Мария
Написана от Мария ноември 3, 2018 10:50

Треска Рос Ривър: епидемичен полиартрит – причини и лечение

Треската Рос Ривър представлява вирусно заболяване, характеризиращо се с остро протичане и трансмисивен път на предаване. На първо място в клиничната картина при тази инфекция са възпалителните изменения от страна на връзките и ставите.

Освен това, задължително присъства общ интоксикационен синдром, който е с различна степен на проявление. Прогнозата при тази патология пряко зависи от това колко своевременно е била оказана медицинска помощ.

В напреднали стадии този патологичен процес може да се усложни с присъединяване на бактериална флора, преход на ставно възпаление в хронична форма и някои други състояния.

Причини

Треската Рос Ривър се нарича още и епидемичен полиартрит. За първи път тази инфекция е описана през 1928 г. Названието ѝ се обяснява с факта, че за първи път епидемични взривове били регистрирани в близост до река Рос, протичаща през Австралия.

Определянето на възбудителя на патологичен процес се постига едва през 1963 г. Най-често с това заболяване се сблъскват жители на Австралия, а също и на островите разположени в централната и западната част на Тихия океан.

Установено е, че мъжете в по-голяма степен от жените, са предразположени към развитие на треската Рос Ривър. Но зависимост от възраст не се проследява.

В преобладаващия брой случаи тази инфекция се съпровожда с леко или средно по степен на тежест протичане. Като цяло различните усложнения възникват изключително рядко и предимно при хора, които дълго време не са търсели лекарска помощ.

Общото ниво на леталност при това заболяване е по-малко от процент. Сезонност за този патологичен процес не е характерна. Проследява се определено нарастване на броя на заразяванията от февруари до юни.

В основата на развитие на тази болест е въздействието на организма на специфична вирусна флора. Възбудителите на това заболяване са арбовируси, отнасящи се към семейство Togaviridae.

Генетичният материал е представен от рибонуклеинова киселина, която е заобиколена от двуслойна липидна обвивка.

Смята се, че тази инфекция се предава от някои представители на торбестите бозайници и новозеландски гризачи, които пренасят това заболяване в безсимптомна форма. Като преносители на възбудители са комарите, отнасящи се към рода Aedes.

Механизъм на развитие

Треската Рос-Ривър се заключава в първично проникване на вируса по хематогенен път в клетките на гладките мускулни влакна.

Именно там протича първичното размножаване на възбудителя, който отново излиза в кръвта и се прикрепва към хрущялите на ставната тъкан. В ставния хрущял се формират възпалителни изменения, водещи до постепенното му изтъняване.

Симптоми при треска Рос Ривър

От момента на заразяване до поява на първите симптоми е възможно да минат от 3 дни до 3 седмици. Но средно продължителността на инкубационния период е от 7 до 9 денонощия. Треската Рос Ривър е с остро начало.

На първо място в клиничната картина излиза общ интоксикационен синдром, който се състои в повишаване на температурата до 38 и повече градуса.

След известно време се присъединяват симптоми от страна на ставите. Първоначално болният обръща внимание на умерена болезенност в засегнатите стави, която постепенно става по-изразена.

При преглед може да се установи оток и хиперемия. Важен момент е, че възпалителните изменения винаги имат симетричен характер.

Нарастващият оток често притиска нервите, което може да доведе до големи нарушения на чувствителността.

Диагностика и лечение на болестта

Лечението на тази инфекция включва назначаване на нестероидни противовъзпалителни препарати, а също и провеждане на мероприятия по дезинтоксикация.

Треска Рос Ривър: епидемичен полиартрит – причини и лечение
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 3, 2018 10:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи