Дишане през устата - причини и последствия
Здравна Енциклопедия

Малко от нас се замислят за сложния акт на дишане, как протича, а между впрочем това е изключително важно. Известно е, че оралното дишане може да стане причина за цяла съвкупност от заболявания, някои от които могат да бъдат изключително опасни и ще изискват сериозно лечение.

За причините и последствията на дишането през устата, за тревожните симптоми и лечение, което предлагат лекарите.

Дишане през устата – причини

Понякога дишането през устата е следствие на някои заболявания, например, на простуда веднага щом симптомите ѝ изчезнат настъпва оздравяване, и се създава възможност за дишане през носа.

Сред заболявания и състоянията, които могат да станат причина за дишане през устата, могат да се отнесат:

 • Алергия, особено сезонна към прашец на растенията;
 • Бронхиална астма;
 • Изкривяване на носната преграда;
 • Аденоидни вегетации;
 • Полипи в носа;
 • Аномалии на развитието, размерите на езика;
 • Неправилна захапка;
 • Пороци и аномалии на развитието на челюстно-лицевата област, например, разминаване на устните и на небцето и др.;

Лекарите казват, че оралният тип дишане може да се разглежда като вреден навик, който се формира още в детството. Предпоставки за този навик може да бъде сученето на пръста.

Поява на нежелани симптоми

Продължително съществуващото орално дишане може да стане причина за формиране на аденоиден тип лице още в самото детство. Човек изглежда малко изненадан и леко загубен, характерно е и формирането на тъмни кръгове под очите.

Ако този тип дишане започва да преобладава при възрастните, то е възможно формирането на неприятни симптоми и дори заболявания. Сред тях са халитоза – лош дъх.

Продължително съществуващия орален тип дишане е свързано с ксеротомия – сухота в устната кухина.

Както е известно, в условията на недостатъчно образуване на слюнка се активират бактерии, които в хода на своята жизнена дейност отделят летливи съединения, „оцветяващи дъха”. Освен това, това е една от причините за формиране на възпалителни заболявания на венците и на кариес.

Навикът за дишане през устата може да стане причина за патологии на захапката, които в зряла възраст да предизвикат бруксизъм и дисфункции на темпоромандибуларната става. Някои патологии на захапката могат да се разглеждат като причина за формиране на говорни дефекти.

Според данните, често причините за орален тип дишане могат да станат причина за неправилно закрепване на юздичката на езика – в 28%. Пациентите не са способни пълноценно да произнасят някои звуци, което ще изисква хирургична корекция, а също логопедична такава.

Всички гореописани изменения ще бъдат характерни само при продължително съществуване на оралното дишане.

Какви заболявания съществуват?

Хроничното орално дишане е свързано с някои рискове. Лекарите казват, че не е възможно да се посочат цяла съвкупност от заболявания, които могат да застрашават пациенти с такъв тип дишане. Сред тях могат да се отнесат:

 • Заболявания на устната кухина – ксеротомия, патологии на захапката и като последствие, бруксизъм могат да повлекат след себе си. Например, повишават се рисковете от развитие на възпалителни заболявания на венците, а също и кариес;
 • Синдром на нощната апнея – следва да се припомни, че това е изключително опасно състояние, което представлява опасност не само за здравето, но и за живота на пациента;
 • Дисфункция на темпоромандибуларната става;
 • Влошаване на състоянието и усилване на симптомите на астма;

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.49 142

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg