Треската Рос Ривър представлява вирусно заболяване, характеризиращо се с остро протичане и трансмисивен път на предаване. На първо място в клиничната картина при тази инфекция са възпалителните изменения от страна на връзките и ставите.

Освен това, задължително присъства общ интоксикационен синдром, който е с различна степен на проявление. Прогнозата при тази патология пряко зависи от това колко своевременно е била оказана медицинска помощ.

В напреднали стадии този патологичен процес може да се усложни с присъединяване на бактериална флора, преход на ставно възпаление в хронична форма и някои други състояния.

Причини

Треската Рос Ривър се нарича още и епидемичен полиартрит. За първи път тази инфекция е описана през 1928 г. Названието ѝ се обяснява с факта, че за първи път епидемични взривове били регистрирани в близост до река Рос, протичаща през Австралия.

Определянето на възбудителя на патологичен процес се постига едва през 1963 г. Най-често с това заболяване се сблъскват жители на Австралия, а също и на островите разположени в централната и западната част на Тихия океан.

Установено е, че мъжете в по-голяма степен от жените, са предразположени към развитие на треската Рос Ривър. Но зависимост от възраст не се проследява.

В преобладаващия брой случаи тази инфекция се съпровожда с леко или средно по степен на тежест протичане. Като цяло различните усложнения възникват изключително рядко и предимно при хора, които дълго време не са търсели лекарска помощ.

Общото ниво на леталност при това заболяване е по-малко от процент. Сезонност за този патологичен процес не е характерна. Проследява се определено нарастване на броя на заразяванията от февруари до юни.

В основата на развитие на тази болест е въздействието на организма на специфична вирусна флора. Възбудителите на това заболяване са арбовируси, отнасящи се към семейство Togaviridae.

Генетичният материал е представен от рибонуклеинова киселина, която е заобиколена от двуслойна липидна обвивка.

Смята се, че тази инфекция се предава от някои представители на торбестите бозайници и новозеландски гризачи, които пренасят това заболяване в безсимптомна форма. Като преносители на възбудители са комарите, отнасящи се към рода Aedes.

Механизъм на развитие

Треската Рос-Ривър се заключава в първично проникване на вируса по хематогенен път в клетките на гладките мускулни влакна.

Именно там протича първичното размножаване на възбудителя, който отново излиза в кръвта и се прикрепва към хрущялите на ставната тъкан. В ставния хрущял се формират възпалителни изменения, водещи до постепенното му изтъняване.

Симптоми при треска Рос Ривър

От момента на заразяване до поява на първите симптоми е възможно да минат от 3 дни до 3 седмици. Но средно продължителността на инкубационния период е от 7 до 9 денонощия. Треската Рос Ривър е с остро начало.

На първо място в клиничната картина излиза общ интоксикационен синдром, който се състои в повишаване на температурата до 38 и повече градуса.

След известно време се присъединяват симптоми от страна на ставите. Първоначално болният обръща внимание на умерена болезенност в засегнатите стави, която постепенно става по-изразена.

При преглед може да се установи оток и хиперемия. Важен момент е, че възпалителните изменения винаги имат симетричен характер.

Нарастващият оток често притиска нервите, което може да доведе до големи нарушения на чувствителността.

Диагностика и лечение на болестта

Лечението на тази инфекция включва назначаване на нестероидни противовъзпалителни препарати, а също и провеждане на мероприятия по дезинтоксикация.