Цервикална спондилоза

Мария
Написана от Мария октомври 28, 2014 17:15

Цервикална спондилоза

Акценти:

  • Цервикална спондилоза
  • Симптоми
  • Причини
  • Съществува ли вероятност уврежданията на нервите и на гръбначния мозък да останат постоянни при силната им компресия?

Свързани:

Цервикална спондилоза /ЦС/представлява общ термин, който описва свързаното с възрастта износване, засягащо гръбначните дискове в областта на шията.

Когато дисковете се дехидратират и се свият, започва развитието на костни шипове и на други признаци на остеоартрит.

ЦС е много честа и се влошава с възрастта. Идентифициран е също и обуславящ генетичен фактор, тъй като тези дегенеративни изменения са по-изразени в определени семейства.

Повече от 90% от хората над 65-годишна възраст са засегнати от ЦС и спондилоза, като характерните дегенеративни изменения са видими на рентгенография.

Но по-голяма част от тази група хора не развиват симптоми, сочещи наличието на ЦС. Когато се появят оплаквания в мнозинството от случаите нехирургичните методи на лечение са ефективни.

Какви са симптомите?

В повечето случаи ЦС не предизвиква появата на клинични изяви. А когато такива все пак възникнат, те обикновено засягат само врата, причинявайки болка и скованост.

Понякога ЦС резултира в стесняване на пространството необходимо за гръбначния мозък и нервните коренчета, които произхождат от медула спиналис, преминават през гръбначния стълб към останалата част на тялото.

Ако гръбначният мозък или нервните коренчета бъдат прищипани, засегнатият може да почувства:

• Мравучкане, изтръпване и слабост в ръцете, дланите, краката или ходилата;
Липса на координация и затруднено ходене;
• Загуба на контрол върху мускулите на пикочния мехур или на червата;

Потърсете медицинска помощ, ако почувствате внезапно изтръпване или слабост или при неспособност за овладяване изпразването на пикочния мехур или на червата.

Какви са причините?

С напредването на възрастта, костите и хрущялите, съставляващи гръбнака и врата постепенно развиват дегенеративни изменения, като:

Дехидратиране на дисковете, които действат като възглавници между прешлените на гръбначния стълб. На около 40-годишна възраст гръбначните дискове на повечето хора започват да се обезводняват и да се свиват, което прави по-лесен контактът между костите, съставляващи различните прешлени.

• Херниални дискове – напредването на възрастта също се отразява и на външната повърхност на гръбначните дискове. В резултат на това в хрущяла се появяват пукнатини, което води до изпъкване или херниране на дисковете. Понякога това издуване може да притисне гръбначния мозък и нервните корени на гръбначния стълб.

• Костни шипове – дегенерацията на дисковете често води до формирането на допълнителни количества костна тъкан в гръбначния стълб, които се наричат костни шипове, като безуспешен опит за заздравяване и укрепване на гръбнака. Тези костни израстъци могат да причинят сериозни наранявания на гръбначния мозък и нервните корени на гръбначния стълб.

• Твърди сухожилия – лигаментите представляват съединителна тъкан, която осигурява свързването между две кости. С напредването на възрастта гръбначните сухожилия могат да се втвърдят и калцират, което прави врата по-малко гъвкав.

Какви са усложненията?

Ако гръбначният мозък или нервните корени се компресират силно в резултат на ЦС, уврежданията е възможно да останат постоянни.

Лечение на цервикална спондилоза

Леките случаи на ЦС могат да се повлияят от:

• Редовни упражнения – поддържането на физическа активност ще спомогне за ускореното възстановяване на гръбнака, дори и ако трябва временно да се променят някои упражнения поради болките във врата;

• Болкоуспокояващи като ибупрофен, напроксен или парацетамол, често са достатъчни да контролират болката, свързана с ЦС.

• Топлинни или ледени компреси – можете да опитате да прилагане на топли или ледени компреси, особено, ако врата ви е възпален.

• Меки презрамки за врата – но трябва да се носят ограничено, тъй като могат да отслабят вратните мускули.

Цервикална спондилоза
4.4 (88.97%) 29 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 28, 2014 17:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи