Цервикална спондилоза /ЦС/представлява общ термин, който описва свързаното с възрастта износване, засягащо гръбначните дискове в областта на шията.

Когато дисковете се дехидратират и се свият, започва развитието на костни шипове и на други признаци на остеоартрит.

ЦС е много честа и се влошава с възрастта. Идентифициран е също и обуславящ генетичен фактор, тъй като тези дегенеративни изменения са по-изразени в определени семейства.

Повече от 90% от хората над 65-годишна възраст са засегнати от ЦС и спондилоза, като характерните дегенеративни изменения са видими на рентгенография.

Но по-голяма част от тази група хора не развиват симптоми, сочещи наличието на ЦС. Когато се появят оплаквания в мнозинството от случаите нехирургичните методи на лечение са ефективни.

Какви са симптомите?

В повечето случаи ЦС не предизвиква появата на клинични изяви. А когато такива все пак възникнат, те обикновено засягат само врата, причинявайки болка и скованост.

Понякога ЦС резултира в стесняване на пространството необходимо за гръбначния мозък и нервните коренчета, които произхождат от медула спиналис, преминават през гръбначния стълб към останалата част на тялото.

Ако гръбначният мозък или нервните коренчета бъдат прищипани, засегнатият може да почувства:

• Мравучкане, изтръпване и слабост в ръцете, дланите, краката или ходилата;
Липса на координация и затруднено ходене;
• Загуба на контрол върху мускулите на пикочния мехур или на червата;

Потърсете медицинска помощ, ако почувствате внезапно изтръпване или слабост или при неспособност за овладяване изпразването на пикочния мехур или на червата.

Какви са причините?

С напредването на възрастта, костите и хрущялите, съставляващи гръбнака и врата постепенно развиват дегенеративни изменения, като:

Дехидратиране на дисковете, които действат като възглавници между прешлените на гръбначния стълб. На около 40-годишна възраст гръбначните дискове на повечето хора започват да се обезводняват и да се свиват, което прави по-лесен контактът между костите, съставляващи различните прешлени.

• Херниални дискове – напредването на възрастта също се отразява и на външната повърхност на гръбначните дискове. В резултат на това в хрущяла се появяват пукнатини, което води до изпъкване или херниране на дисковете. Понякога това издуване може да притисне гръбначния мозък и нервните корени на гръбначния стълб.

• Костни шипове – дегенерацията на дисковете често води до формирането на допълнителни количества костна тъкан в гръбначния стълб, които се наричат костни шипове, като безуспешен опит за заздравяване и укрепване на гръбнака. Тези костни израстъци могат да причинят сериозни наранявания на гръбначния мозък и нервните корени на гръбначния стълб.

• Твърди сухожилия – лигаментите представляват съединителна тъкан, която осигурява свързването между две кости. С напредването на възрастта гръбначните сухожилия могат да се втвърдят и калцират, което прави врата по-малко гъвкав.

Какви са усложненията?

Ако гръбначният мозък или нервните корени се компресират силно в резултат на ЦС, уврежданията е възможно да останат постоянни.

Лечение на цервикална спондилоза

Леките случаи на ЦС могат да се повлияят от:

• Редовни упражнения – поддържането на физическа активност ще спомогне за ускореното възстановяване на гръбнака, дори и ако трябва временно да се променят някои упражнения поради болките във врата;

• Болкоуспокояващи като ибупрофен, напроксен или парацетамол, често са достатъчни да контролират болката, свързана с ЦС.

• Топлинни или ледени компреси – можете да опитате да прилагане на топли или ледени компреси, особено, ако врата ви е възпален.

• Меки презрамки за врата – но трябва да се носят ограничено, тъй като могат да отслабят вратните мускули.