„Вълшебно“ водорасло – истина или измислица е ползата от спирулината

Мария
Написана от Мария септември 3, 2015 10:38

„Вълшебно“ водорасло – истина или измислица е ползата от спирулината

Много от нас са се наслушали за чудодейните свойства на спирулината. Толкова ли е полезно това водорасло, както говорят за него поддръжниците му. Каква е истината и каква измислицата за спирулината?

Източник на ценни аминокиселини

Сред растителните продукти спирулината е шампионът по съдържание на белтъчини. Изсушените водорасли съдържат до 70% белтък, при това в състава му влизат всички незаменими аминокиселини, които трябва в задължително да постъпват в организма чрез храната.

Същевременно следва да се отбележи, че концентрацията на незаменимите аминокиселини в месото и яйцата е няколко пъти по-висока, отколкото в спирулината.

Освен на белтъчини спирулината е богата също на ненаситени мастни киселини, необходими за нормалната дейност на сърцето, кръвоносните съдове и нервната система. Също така в това водорасло се съдържат много витамини и микроелементи, сред които витамини А, С, Е, D, В12, калий, хром, калций, цинк, селен и йод.

Важно!

Лечението на стенокардия с хранителни добавки е все едно удавник да се спасява с клизма.

Може ли да се отслабне със спирулина?

Поддръжниците на този вид водорасли ще ви кажат, че тази храна чудо спомага за справянето с наднорменото тегло. Така ли е всъщност? Всъщност справянето с излишните килограми е възможно само по един начин – чрез разходването на повече енергия, отколкото се приема чрез храната. Никакви други способи за отслабване не съществуват.

Положителният ефект на спирулината при отслабване още не е доказан. Но някои експерти уверяват, че протеините, съдържащи се в това водорасло, помагат за утоляването на чувството за глад, стабилизират нивата на кръвната захар, което като цяло спомага за справянето с наднорменото тегло.

Какво да изберете – таблетки, капсули или прах?

Капсулите се считат за най-съмнителната форма на спирулината, която се намира на пазара.

Често в състава на такива капсули могат да се установят различни добавки, някои от които могат да бъдат дори вредни. И нерядко хората, приемащи спирулина на капсули се оплакват от мускулни болки, храносмилателни разстройства и други странични ефекти.

Когато е под формата на таблетки спирулината също може да съдържа в своя състав странични продукти. В най-добрия случай таблетките на спирулината представляват пресован прах от водораслите със специален стабилизиращ агент.

Специалистите уверяват, че по-добре спирулината да се употребява в смлян вид без всякакви примеси. Такъв прах от спирулина може да се добави в храната, например в салати, супи, смутита. Единственият недостатък на спирулината на прах е неприятната миризма и вкус.

И нека да разгледаме още един интересен въпрос, за който стана дума по-горе – може ли да се отслабне от прием на хранителни добавки ?

Преди да започнете да гълтате целебните добавки за отслабване, би било добре да се запознаете с техните свойства. На някои от най-често срещаните въпроси отговарят специалисти от Европейския център за лечение на затлъстяване на деца и възрастни във Варшава.

И по първия въпрос – някои добавки съдържат съставки, способстващи за по-бързо изгаряне на мазнините. Например зеленият чай стимулира термогенезата след хранене. Тоест благодарение на него мазнините изгарят по-бързо.

Неотдавна на пазара се появиха продукти, които съдържат калций. Различните изследвания показват, че именно този минерал е един от най-важните елементи, необходими за ефективното изгаряне на мазнини. Освен това калцият препятства отлагането на мазнини и стимулира тяхното освобождаване от клетките.

„Вълшебно“ водорасло – истина или измислица е ползата от спирулината
4.5 (90.77%) 26 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 3, 2015 10:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи