Еректилната дисфункция (ЕД), която често се среща под наименованието „импотентност“, представлява невъзможността на мъжа да получи или поддържа ерекция достатъчно време, за да се осъществи полов акт. През последните години се правят много изследвания, които да определят причините за полова дисфункция, а проучванията показват, че броят на засегнатите американци варира между 5 и 15 %.

Това състояние се появява във всяка възраст. Според Американската академия на семейните лекари (ААСЛ) най-често се среща при мъже над 75 години.

„При мъжете на средна възраст състоянието може да сигнализира за риск от сърдечен удар“, казва д-р Дейвид Самади, председател на урология и шеф на роботизираната хирургия „Ленокс хил хоспитал“ в Ню Йорк. „Оказва се, че същите холестеролни плаки, които могат да се натрупат в артериите около сърцето влияят и на тези, които минават през тъканта на пениса.“

Според д-р Самади: „След като лекарите са установили този риск, те трябва да направят всичко възможно, за да се уверят, че този човек няма да получи инфаркт.“

Причини

Понеже сексуалната възбуда е сложен процес, който зависи от фактори като: наличие на хормони, емоции, нерви, мускули, кръвоносни съдове и мозъчна дейност дори само един от тези симптоми да се прояви може да доведе до еректилна дисфункция.

Стресът, изтощението и психологическите проблеми също могат да допринесат за затруднено поддържане на ерекция. Според учените всяко състояние, което инхибира притока на кръв към пениса може да доведе до еректилна дисфункция.

Според ААСЛ и клиниката „Майо“, освен като резултат от естественото остаряване еректилната дисфункция може да бъде причинена и от:

- Сърдечно заболяване или запушени кръвоносни съдове

- Високо кръвно налягане

- Диабет

- Наднормено тегло

- Метаболитен синдром и условия като: високо кръвно налягане, повишени нива на холестерол и инсулин, както и натрупване на излишни мазнини в областта на талията

- Множествена склероза

- Болестта на Паркинсон

- Нисък тестостерон

- Болест на Пейрони (появява се съединителна тъкан в пениса)

- Определени лекарства с рецепта като антидепресанти и медикаменти за високо кръвно налягане

- Пушене

- Алкохолизъм или наркомания

- Лечение на простатата

- Наранявания на гръбначния мозък

- Удар

- Лъчева терапия на тестисите

- Някои видове операция на простатата или на пикочния мехур

Според Националния институт по здравеопазване (NIH), повечето случаи са причинени от заболяване на ставите, а страничните ефекти от лекарствата понижават с 25 на сто еректилната функция.

Според д-р Самади, пациентите не трябва да бъркат пониженото либидо с еректилната дисфункция. Той подчертава: „При мъжете често нивата на тестостерон се понижават с процеса на стареене. Този период може да се нарече мъжка менопауза.“

Диагностика и тестове

Лекарите могат да изключат различни системни причини за поява на еректилна дисфункция, като направят физически тест. Увеличаването на размера на гърдите при мъжете, например, може да посочи хормонални проблеми.

Според Националния институт по здравеопазване понижаването на импулсите в китките или глезените може да предположи за нарушения в кръвната циркулация. Освен това, има няколко изследвания, които могат да доведат да точно поставяне на диагнозата. Според клиниката „Мейо“ те включват:

- Кръвни тестове за проверка на холестерола, тестостерона и нивата на глюкозата

- Изследване на урина, за да се открият признаци на диабет

- Блокада, която да провери притока на кръв към пениса

Може да се направи проверка на ерекцията през нощта по време на сън. Физическите причини за еректилна дисфункция могат да бъдат изключени, ако пациентът получи ерекция по време на сън, (което е нормално явление)като счупи специална лента, която се увива около пениса му.

Кои са другите причини за затруднения в ерекцията - четете в Lechenie.bg