Варицела в 3-ти триместър на бременността – ето как да се справите с болестта

Мария
Написана от Мария април 6, 2016 19:47

Варицела в 3-ти триместър на бременността – ето как да се справите с болестта

Акценти:

  • Варицела - 9-ти месец
  • Лечение - специфични мерки
  • Заразяване - опасности

Свързани:

От варицела най-често боледуват децата, и се прекарва много по-леко в този период. Колкото повече остарява човек, толкова по-трудно организмът се справя с болестта.

Подобна е ситуацията и с бременните – с наближаване на раждането рисковете за майката и бебето се увеличават, и като цяло заболяването протича в средна или тежка форма.

Както е известно на всички ни, това е инфекциозно заболяване, причинителят на който е херпес вирусът, предаващ се по въздушно капков път или чрез течността, изпълваща характерните мехури.

Бъдещите майки са предразположени към заразяване, тъй като техният имунитет е отслабен, поради преразпределение на полезните вещества, значително количество на които се отдава на растежа и на развитието на плода.

Опасността се състои в това, че симптомите на заболяването се проявяват не веднага, а в продължение на няколко дни преди тяхната поява, а също и след отзвучаването им човек е заразен и дори не подозира за това.

Симптоми на болестта

Варицелата в третия триместър на бременността, както и през останалия период, протича, както обикновено. По всичко напомня на обикновена настинка, но след 2-3 дни по тялото се появяват розови петна до 0.5 см в диаметър, бързо преобразуващи се в прозрачни мехури с течност вътре, количеството на които с всеки изминал ден – до 7 денонощия, се увеличава.

Мехурите с течност, предизвикващи сърбеж, след няколко дни изсъхват, на тяхно място остават корички, които след няколко дни сами падат.

При бременните жени симптоматиката е по-изразена – характерна е силна интоксикация и главоболие, обривите са обилни. В някои случаи се развива тежка форма на херпес пневмония, която при несвоевременна терапия може да завърши със смърт.

Много често са възможни атипични форми, които се проявяват с наличие на:

• Кръв във везикулите, носови кръвотечения, кашлица и повръщане със съдържание на кръв, кръвоизливи в кожата;
• Участъци, покрити със суха коричка, след падането на която се образуват язви;
• Обриви по вътрешните органи;

Опасности и рискове

В първия триместър, поради липса на плацента плодът е изложен на голям риск – всякакви инфекции оказват изключително неблагоприятно въздействие върху формиращите се органи и тъкани.

В случай на инфектиране на плода, което се случва сравнително рядко, са възможни патологии в развитието, увреждане на очите, на централната нервна система, недоразвитост на крайниците, аномално малка глава, загиване на плода, спонтанен аборт.

Аномалиите се диагностицират само чрез ултразвук през втория триместър, при несъвместими с живота уродства, се прави аборт по медицински показания.

В следващите месеци дори при тежко протичане на заболяването, плодът не е застрашен, тъй като е защитен от плацентата. След 36-тата седмица на бременността е възможно варицелата да има доста неблагоприятни последствия за плода.

С наближаване на раждането опасността значително се увеличава – майчиният организъм не успява да образува антитела, унищожаващи вируса, а това означава, че детето може да се зарази както вътре в утробата, поради изтънялата защитна обвивка, така и при преминаване на родилните пътища и след раждането, особено през първите 2 дни.

Засягат се лигавиците и кожата, а също и централната нервна система и вътрешните органи. При възникване на симптоматиката 5 и по-малко дни преди раждането има риск от летален изход за новороденото.

Лечение

До 36-тата седмица специфични мерки не се вземат, но в последните седмици на бременността се назначават инжекции имуноглобулин, а ако лекарска помощ е потърсена не по-късно от денонощие след появата на първите признаци – ацикловир.

Варицела в 3-ти триместър на бременността – ето как да се справите с болестта
4.5 (89%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 6, 2016 19:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи