От варицела най-често боледуват децата, и се прекарва много по-леко в този период. Колкото повече остарява човек, толкова по-трудно организмът се справя с болестта.

Подобна е ситуацията и с бременните – с наближаване на раждането рисковете за майката и бебето се увеличават, и като цяло заболяването протича в средна или тежка форма.

Както е известно на всички ни, това е инфекциозно заболяване, причинителят на който е херпес вирусът, предаващ се по въздушно капков път или чрез течността, изпълваща характерните мехури.

Бъдещите майки са предразположени към заразяване, тъй като техният имунитет е отслабен, поради преразпределение на полезните вещества, значително количество на които се отдава на растежа и на развитието на плода.

Опасността се състои в това, че симптомите на заболяването се проявяват не веднага, а в продължение на няколко дни преди тяхната поява, а също и след отзвучаването им човек е заразен и дори не подозира за това.

Симптоми на болестта

Варицелата в третия триместър на бременността, както и през останалия период, протича, както обикновено. По всичко напомня на обикновена настинка, но след 2-3 дни по тялото се появяват розови петна до 0.5 см в диаметър, бързо преобразуващи се в прозрачни мехури с течност вътре, количеството на които с всеки изминал ден – до 7 денонощия, се увеличава.

Мехурите с течност, предизвикващи сърбеж, след няколко дни изсъхват, на тяхно място остават корички, които след няколко дни сами падат.

При бременните жени симптоматиката е по-изразена – характерна е силна интоксикация и главоболие, обривите са обилни. В някои случаи се развива тежка форма на херпес пневмония, която при несвоевременна терапия може да завърши със смърт.

Много често са възможни атипични форми, които се проявяват с наличие на:

• Кръв във везикулите, носови кръвотечения, кашлица и повръщане със съдържание на кръв, кръвоизливи в кожата;
• Участъци, покрити със суха коричка, след падането на която се образуват язви;
• Обриви по вътрешните органи;

Опасности и рискове

В първия триместър, поради липса на плацента плодът е изложен на голям риск – всякакви инфекции оказват изключително неблагоприятно въздействие върху формиращите се органи и тъкани.

В случай на инфектиране на плода, което се случва сравнително рядко, са възможни патологии в развитието, увреждане на очите, на централната нервна система, недоразвитост на крайниците, аномално малка глава, загиване на плода, спонтанен аборт.

Аномалиите се диагностицират само чрез ултразвук през втория триместър, при несъвместими с живота уродства, се прави аборт по медицински показания.

В следващите месеци дори при тежко протичане на заболяването, плодът не е застрашен, тъй като е защитен от плацентата. След 36-тата седмица на бременността е възможно варицелата да има доста неблагоприятни последствия за плода.

С наближаване на раждането опасността значително се увеличава – майчиният организъм не успява да образува антитела, унищожаващи вируса, а това означава, че детето може да се зарази както вътре в утробата, поради изтънялата защитна обвивка, така и при преминаване на родилните пътища и след раждането, особено през първите 2 дни.

Засягат се лигавиците и кожата, а също и централната нервна система и вътрешните органи. При възникване на симптоматиката 5 и по-малко дни преди раждането има риск от летален изход за новороденото.

Лечение

До 36-тата седмица специфични мерки не се вземат, но в последните седмици на бременността се назначават инжекции имуноглобулин, а ако лекарска помощ е потърсена не по-късно от денонощие след появата на първите признаци – ацикловир.