Висок пулс – какво е важно да направите

Мария
Написана от Мария май 22, 2015 13:51

Висок пулс – какво е важно да направите

Акценти:

  • Висок пулс - измерване
  • Начин за действие
  • Пулс - правилен и постоянен

Свързани:

Понякога сърцето започва да бие по-бързо от обичайното, което води до ускоряване на пулса. Дори може да се чува в ушите, да се усеща в главата или в гърдите, което изисква внимание.

Защо възниква високият пулс, как можете да го понижите самостоятелно и в какви случаи и каква помощ да търсите, ако сте обезпокоени за състоянието си?

Висок пулс – какво представлява?

Често хората се обръщат към терапевти и кардиолози с оплаквания за висок пулс, като под това понятие се разбира усилване на честотата на сърдечните съкращения.

За неспециалистите тези думи обикновено са синоними, същевременно за лекарите това са различни понятия и се срещат при различни кардиологични и соматични патологии.

За да се ориентираме по-добре по въпроса за пулса, е добре да сме наясно със следните понятия.

Пулсът може да се квалифицира по няколко характеристики.

• Честота, тоест броя на ударите на сърцето в рамките на 1 минута. Обикновено пулсът се определя на китката или на големите артерии и именно тази негова характеристика имат предвид пациентите, когато се оплакват на лекарите.
• Ритмичност на пулса – това е равномерността на ударите, които се усещат на стените на артериите. При някои заболявания пулсът става много неритмичен.
• Напълване – тоест колко добре може да бъде усетен. Понякога при слабо напълване на пулса може да се говори за проблеми с ударния обем на сърцето, тоест с количеството кръв, което сърдечният мускул изпомпва при съкращение. Много слабият пулс е възможно да бъде признак на сърдечна недостатъчност.
• Натиск на пулса – тази характеристика отразява способността на пулса да притиска тъканите, за да може да бъде усетен ясно. Колкото по-високо е кръвното налягане, толкова „по-напрегнат“ е пулса, той буквално се усеща по краищата на пръстите на ръцете.
• Височина на пулса – това е неговата степен на колебание по стените на артериите при палпация. Тази характеристика отразява наличието или отсъствието на определени заболявания на клапаните и на сърцето.

Повечето хора се обръщат към лекар с оплакване за „висок пулс“, под който се подразбира увеличаването на честотата на съкращенията на сърдечния мускул.

Норма на пулса и неговото измерване

Пулсът отразява стабилността на функцията на организма и затова има определено физиологично значение. Средно при хора в зряла възраст той е между 60 и 90 удара в минута, а при децата е малко по-висок. Но честотата на пулса съществено зависи от начина на неговото измерване и от външните условия.

Честотата на пулса може силно да варира в зависимост от положението на тялото – в легнало положение този показател е винаги по-нисък, отколкото в изправено или седнало положение.

Вечерта пулсът винаги е по-ускорен в сравнение със сутринта, той се усилва при вълнение и физически натоварвания.

За определяне на пулса е необходимо той да се измерва за около минута, тъй като поради наличие на аритмии, той е възможно значително да се покачва.

Преди изследване на пулса не следва да се пие кафе, чай, да се яде или да се пуши. Най-правилен и постоянен ще бъде пулсът, измерен сутрин на гладно.

Какво да правите при висок пулс?

Ако установите, че сте установили, че пулсът ви е висок, изпийте чаша хладка вода, легнете. След 15-20 минути го измерете за 1 минута. Ако той е влязъл в нормите 60-90, това не е опасно.

Ако не знаете каква е причината следва да приемете 30 капки разтвор на валериан и легнете, за да се успокоите. Можете да сложите под езика си валидол, да отворите прозореца и да подишате свеж въздух.

Висок пулс – какво е важно да направите
4.5 (89.74%) 76 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 22, 2015 13:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи