Внимание ретинол – какви са страничните ефекти на козметиката с витамин А

Мария
Написана от Мария юни 3, 2015 07:59

Внимание ретинол – какви са страничните ефекти на козметиката с витамин А

Акценти:

  • Дневни кремове с витамин А
  • Козметични средства - ретиноиди
  • Бременност - противопоказни

Свързани:

Козметиката с витамин А има редица сериозни странични ефекти.

Козметичните средства, съдържащи производните на витамин А – ретиноиди, са много популярни и особено често се използват срещу стареене на кожата и акне. Но дори такава козметика не предизвиква при вас дразнене, трябва да я използвате с голямо внимание.

Козметични ефекти

Козметичните средства с ретиноиди действително имат добър подмладяващ ефект.

Тези вещества способстват за образуването на фибробласти и на колагенови влакна, ефективно отстраняват повърхностния слой на кожата, способстват за намаляване на секрецията на мастните жлези, разтварят комедоните – черните точки. Тяхното използване прави кожата гладка, кадифена, възвръщат нейната младост и еластичност.

Витамин А се отнася към мастноразтворимите и неговото съединение е нестабилно, поради това в козметичните средства се използват неговите производни – ретинол ацетат, ретинол палмитат, третиноин.

Мерки за безопасност

Тъй като ретоноловата козметика често предизвиква раздразнение, трябва да приучите кожата си към нея постепенно. Докато кожата ви привикне. Първоначално нанасяйте крема 2 пъти седмично, постепенно го използвайте по-често и по-често.

Ако имате суха, тънка и много чувствителна кожа, то тази козметика за съжаление не е за вас.

Кремовете с витамин А е по-добре да се използват през нощта. Ако ги нанасяте в първата половина на деня, то под въздействието на слънчевите лъчи ретинолът бързо ще се окисли и ще стане доста по-агресивен.

Между впрочем всички, които използват кремове с ретиноиди, е необходимо да предпазват кожата от слънчевите лъчи – задължително преди излизане навън трябва да се нанасят кремове с УВ-фактор, тъй като тези вещества повишават чувствителността към ултравиолетовите лъчи и способстват за изтъняването на роговия слой на кожата, който се явява естествена защита от слънчевите изгаряния.

Освен това козметика, съдържаща ретиноиди не следва да се използва едновременно с такива препарати като тетрациклин, тиазиди, сулфаниламиди, тъй като те правят кожата по-чувствителна към слънчевите лъчи.

Дори ако сте много доволна от вашия крем с витамин А, не е желателно да го ползвате постоянно, тъй като способства за изтъняването на епитела. Затова, ако сте изразходили една тубичка от него направете прекъсване за около месец.

За бременните и за кърмещите майки козметиката с ретинол е напълно противопоказна – това вещество е възможно да предизвиква генетични мутации у плода.

Правилната опаковка

Молекулите производни на витамин А са много нестабилни и бързо се окисляват на светлина и на въздух, затова избирайте козметика с ретиноиди в непрозрачна опаковка. И задължително съхранявайте крема на защитено от слънчевите лъчи място.

Правила за безопасност

1. Ако използвате за първи път крем с ретинол – направете си тест. Нанесете малко количество от козметичното средство на малък участък на китката или зад ухото. Наблюдавайте това място няколко дни.

Ако се е появило зачервяване, раздразнение, лющене, козметиката с ретинол не е за вас. Но дори ако кремът не е предизвикал алергични реакции и сте решили да нанасят на лицето си, контролирайте състоянието на кожата си в продължение на няколко седмици.

Следва да се отбележи, че не обръщате внимание на тези препоръки – дори нормалната кожа е напълно възможно да стане чувствителна.

2. Особено внимателни следва да бъдете, ако навън е слънчево. Потърсете дневни кремове с витамин А. Концентрацията на ретинол в тях е по-ниска. Още един вариант – съчетайте „анти ейдж“ козметиката със силни слънцезащитни средства.

Внимание ретинол – какви са страничните ефекти на козметиката с витамин А
4.5 (90.83%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 3, 2015 07:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи