Втрисане без повишена телесна температура – причини

Мария
Написана от Мария май 22, 2015 13:41

Втрисане без повишена телесна температура – причини

Акценти:

  • Встрисане - същност
  • Най-чести причини
  • Хормонални разстройства - втрисане

Свързани:

Има една категория хора, които постоянно зъзнат и постоянно се обличат в топли дрехи, на тях започва да ги втриса, но при това не се установява покачване на телесната температура.

Това състояние е по-често срещано при стройни жени или малко по-слаби от нормалното. Но втрисане без треска може да възникне при зрели и здрави на вид мъже. Защо възниква това явление и опасно ли е втрисането без повишена температура?

Какво наричат втрисане?

Втрисането – това е субективно усещане за студ, тръпки, възникващи поради остър спазъм на кожните кръвоносни съдове и понижаване на телесната температура като последствие от замръзване.

Поради свиването на кръвоносните съдове във външната среда се отдава по-малко топлина, но в резултат на мускулното треперене тялото създава повече енергия и топлина. Това сгрява тялото отвътре и стабилизира неговата температура и втрисането преминава.

Най-честата причина за втрисането са острите инфекциозни заболявания, за които е характерно покачването на телесната температура – треска.

В самото начало на инфекциозното заболяване втрисането възниква в резултат на спазъма на малките кръвоносни съдове, а след това при повишаване на температурата това състояние отзвучава.

Но понякога усещането за хлад, без да има обективни причини за това, тоест температурата в средата, която човек се намира е нормална, възниква без връзка с покачване на температура и настинка, само по себе си като явление или като симптом на различни заболявания и патологии, травми.

Следва да се помни, че втрисането не е заболяване, а физиологична реакция на организма на промяна на температурите на околната среда и на изменения в обмяната на веществата, това е начин за регулация на термогенезата , чиято цел е поддържане на постоянна телесна температура и производство на топлина.

Понякога усещане за хлад възниква дори и при вълнение, стрес, преумора, понижаване на артериалното налягане, преди или по време на менструалния цикъл при жените, при бременност в първия триместър.

Причини за втрисане

Основна причина за втрисане без повишена температура са преохлаждането и замръзване на тялото. При тези състояния посиняват устните и ноктите на пръстите на ръцете, побелява кожата на лицето и тялото.

Човек започва да се чувства объркан и отпаднал, понижава се телесната му температура.

В този случай е необходимо да се пие топъл чай, да се вземе топла вана, да се сложат топли чорапи и дрехи и човек да се сгрее. Ако това не помага, е важно да потърсите лекарска помощ, тъй като най-вероятно преохлаждането се е оказала по-дълбоко и по-силно, отколкото сте очаквали.

Но през това време от годината такава опасност от преохлаждане не съществува или поне рискът от развитието ѝ е минимален.

Втрисане може да възникне при високо кръвно налягане. Тогава то се съпровожда от слабост и главоболие, то се усеща основно областта на гръдния кош и на ръцете. Обикновено възниква вечерно време, след излагане на стрес, съпровожда се с изразено покачване на стойностите на артериалното налягане.

В такива случаи е необходимо човек да се успокои и да приеме лекарството си за сваляне на кръвното налягане или да извика бърза помощ. Много високото кръвно налягане е опасно, поради изключително голямата вероятност от спукване на кръвоносни съдове в мозъка и поради опасността от възникване на инфаркти.

Втрисането може да бъде и признак на хормонални разстройства по време на климактериум, захарен диабет или при хипофункция на щитовидната жлеза.

Втрисане без повишена телесна температура – причини
4.4 (87.58%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 22, 2015 13:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи