Защо хората, в чиито домове цари вечен хаос и бъркотия, са по-добри от нас

Мария
Написана от Мария юли 22, 2015 20:57

Защо хората, в чиито домове цари вечен хаос и бъркотия, са по-добри от нас

Акценти:

  • Безпорядък - хаос
  • Събиране на боклуци - креативност
  • Ефективност - бъркотия

Свързани:

Живеем в много шаблонен и предсказуем свят. Почти всичко в него е внимателно комплектовано и систематизирано. Обществото постоянно се стреми всичко и навсякъде да бъде в ред и този порядък да бъде поддържан.

Но всичко това не е нищо повече от илюзия.

Нас са ни учили на повърхностна представа за симетрия.

Животът всъщност носи непредсказуем и хаотичен характер, въпреки че ни изглежда, че ако всичко бъде „организирано“, то би било много добро.

Но в действителност всичко е точно обратното. Например, смятате, че е необходимо да си купите още няколко панталона, за да имате от тях достатъчно за всяка ситуация.

Купувате ги. А след това се оказва, че всички дрехи не се събират в шкафа. И той просто е обречен на безпорядък. Така, създавайки ред на едно място, предизвиквате хаос на друго.

Вземате решение да изхвърлите всички излишни ви вещи в коша. И така вашият дом е вече подреден, но светът като цяло станал по-мръсен в резултат на това ваше действие.

Ето какво казва по този въпрос физикът Адам Франк:

„Това е физичен закон. Суровата истина в живота е в това, че самата Вселена – това е хаос. Как да въведете ред в дома или в своя живот, ако това противоречи на законите на Вселената? “

Всъщност колкото и да се стараем да поддържаме ред в своя живот, а в дома чистота, в крайна сметка нищо не се получава. Безпорядъкът винаги ни заобикаля от всякъде.
Какво да направите? Кажете „Да“ на хаотичната природа на този свят. Примирете се.

Хората, в чийто домове е вечен безпорядък винаги биват критикувани и осмивани. Околните ги възприемат като апатични и водещи „неправилен“ живот. Но това просто не е истина!

Неорганизираните хора са по-добри от всички останали. И то само защото не позволяват на фалшивите илюзии да диктуват ежедневието им.

По този въпрос най-добре се е изказал Джим Морисън:

„Аз се интересувам от въстанието, от бъркотията, от хаоса. Струва ми се и, че това е пътят към свободата“ .

Но все пак това не означава, че във всеки аспект от вашия живот е нужно да цари хаос. Организираността понякога е важна и дори полезна. Но вие нямате право да осъждате хора, живеещи в безпорядък.

Повярвайте, че порядъкът силно се надценява.

Хората, в чийто дом е постоянна бъркотия не са лениви. Те притежават творчески способности и са смели.

Здравият смисъл ни подсказва, че чистотата е гаранция за ефективност и продуктивност, но това не е така.

Ерик Абрахамсън и Дейвид Фридман, автори на научния бестселър: „A Perfect Mess: The Hidden Benefits of Disorder“, пишат:

„Безпорядъкът не е задължително признак на безсистемност. На бюрото, на което всичко е разхвърляно, може да се работи по-ефективно, отколкото ако то е чисто. Когато на работното място на човек е бъркотия, това не означава, че работи лошо.

Напротив, това означава, че работи толкова добре, че няма кога да си подреди“.

С други думи, безпорядъкът всъщност може да бъде признак на ефективност, а не на безхаберност.

Докторът по философия от Университета на щата Минесота Кейтлин Вохс провела изследване и доказала, че хората, склонни да разхвърлят вещите си, където им попадне и да събират боклуци са по-креативни от останалите.

Защо хората, в чиито домове цари вечен хаос и бъркотия, са по-добри от нас
4.6 (92.2%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 22, 2015 20:57
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Valentina юли 25, 08:33

    Ако живееш с човек,създаващ тотална бъркотия в дома си,скоро ще разбереш,че той ще иска от теб на всяка цена да поддържаш идеален ред,до педантизъм и постоянно ще отправя упреци към теб,че не си съвършен.Не са добри такива хора,а са тотално сбъркани.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи