Защо кляканията трябва да станат задължителна част от тренировката ви

Мария
Написана от Мария март 30, 2016 10:42

Защо кляканията трябва да станат задължителна част от тренировката ви

Акценти:

  • Висок скок - клякания
  • Голям тежест - рискове
  • Стимулиране - синтез на хормони

Свързани:

Различните варианти на клякане са любими упражнения на спортистите по една много важна причина – наистина са ефективни. Но и как и защо? Нека да разберем.

Техниката за изпълнение на клякания е проста, допълнително оборудване не е необходимо.

Още един плюс – това е естествено за човека упражнение, тъй като в рамките на деня ние постоянно клякаме, за да седнем на стола, да вдигнем нещо, което е паднало, и така нататък, и съответно рискът да получим травма се свежда до минимум.

Между впрочем неотдавнашно изследване показа, че правенето на клякания с тежести от жени, страдащи в периода след менопаузата от остеопороза – осигурява увеличаване на минералната плътност на тъканите на гръбнака, особено в шийния отдел.

Освен това красивите и силни бедра, а също еластичните и стегнати седалищни мускули отлично изглеждат както на женското, така и на мъжкото тяло.

За какво са ни тези клякания?

1. Стимулират синтеза на хормони – кляканията повишават нивата на тестостерона и на растежния хормон, които вземат непосредствено участие във формирането на мускулите;

2. Укрепват мускулите на долната гърба и на корема. Така че не си мислете, че кляканията са нужни само за крака и дупе. Това почти универсално упражнение тренира повечето големи мускули.

3. Подобряват гъвкавостта – дълбоките клякания подобряват подвижността на тазобедрените стави. Много хора, поради неправилна стойка изпитват голямо натоварване върху бедрата, затова често им приисква да поседнат някъде и да си починат. Развитието на гъвкавостта в тазобедрените стави помага за корекция на стойката, премахва болките в кръста.

4. Помагат на организма по-бързо да се справи с продуктите от жизнената си дейност – кляканията подобряват циркулацията на кръв и други течности, способствайки за екскрецията на отпадъчните продукти от метаболизма, а също и спомагат за повишаване на ефективността на процесите по снабдяване на органите и тъканите с необходимите им хранителни вещества.

5. Всъщност не убиват коленете ви – дори и най-дълбоките клякания – когато седалищните ви части опират в земята, няма да навредят на ставите и сухожилията ви.

Според авторите на изследването, което установява този факт, хрущялната тъкан се адаптира към натоварванията, за да се справи с допълнителната тежест, също както и мускулите.

Сами по себе си кляканията не вредят на коленете ви, но могат да задълбочат вече съществуващи проблеми. Тоест ако не споделите на треньора ви за травмата на коленете, е възможно болките да се възобновят.

Допълнително се увеличава и вероятността от получаване на нови увреждания, тъй като тялото ви няма да функционира така, както би трябвало.

За коленете кляканията сами по себе си не са вредни, а неправилната техника за тяхното извършване.

Например, в никакъв случай не трябва да се кляка с голяма тежест, ако не спазват следните правила – коленете ви трябва да бъдат зад пръстите на краката, така тежестта на тялото и на щангата се разпределя равномерно и при издигане трябва основната тежест да пада върху петите и същевременно да не се наклонявате много напред.

Освен това е добре да обръщате внимание на гърба, който трябва да е изправен. Никакви изгърбвания в кръста и в гърдите – могат да доведат до увреждане на гръбнака.

6. Помагат за увеличаване на бързината и повишават отскока на височина

Изследванията показват, че кляканията увеличават скоростните показатели на лекоатлетите скачачи.

Защо кляканията трябва да станат задължителна част от тренировката ви
4.6 (92.82%) 78 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 30, 2016 10:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи