Защо преумората и прегарянето станаха част от живота ни

Мария
Написана от Мария август 19, 2016 02:43

Защо преумората и прегарянето станаха част от живота ни

Все повече хора страдат от емоционално прегаряне. За всичко е виновен съвременният начин на живот или физическото и психическото изтощение е много по-древно явление?

Преди няколко години писателката Анна Катарина Шафнер става поредната жертва на епидемията от емоционално прегаряне.

Всичко започнало с умствена и физическа умора, чувство за тежест. Дори изпълнението на най-простите задачи изчерпвали цялата ѝ енергия, а съсредоточаването върху задачите е било невероятно трудно.

Опитвайки се да се отпусне, Анна с часове можела да върши еднообразни и безполезни действия, например да проверява електронната поща.

Заедно с това дошло и отчаянието. Писателката била разбита, разочарована и обезнадеждена, спомня си тя.
Ако вярваме на медиите, преумората е съвременен проблем.

По телевизионните предавания често се разсъждават за напрежението, което изпитваме заради прекомерното количество информация, постоянното вторачване в потока от новини и нотификации.

Много хора смятат, че нашият век е истински апокалипсис за енергийните ни запаси.

Но истина ли е това? Или периодите на изтощение и енергийните спадове са същата неизменна част от живота ни като хремата? Шафнер решила да изясни този въпрос.

Нейната книга се превърнала в изследване как докторите и философите от миналото са определяли пределите на възможности на човешкото тяло и разум.

Емоционално прегаряне или депресия

Най-ярките примери на прегаряне могат да се наблюдават там, където цари царски високо емоционално напрежение, например в здравеопазването.

Немски учени установили, че около 50% от лекарите в Германия страдат от емоционално прегаряне. Те чувстват умора през целия ден, а сутрин само мисълта за работата им разваля настроението.

Интересно е, че представителите на различните полове се борят с прегарянето по различни начини. Финландски учени установили, че мъжете по-често си взимат дълъг отпуск по болест, отколкото жените.

Доколкото депресията често се съпровожда с вялост и отчуждение, някои смятат, че емоционалното прегаряне е просто другото название на същото състояние.

В своята книга Шафнер привежда статия от немски вестник, в който прегарянето се отъждествява с елитна версия на депресията.

Участта на победителите, и по-точно, на бившите победители, е прегарянето, твърди авторът на статията.

И все пак тези 2 състояния е прието да се разграничават:

Теоретиците ще се съгласят, че депресията води след себе си загуба на увереност или дори ненавист и презрение към себе си, което не е характерно за емоционалното прегаряне, при което мислите за себе си непроменени.

При прегарянето гневът е насочен не към себе си, а по-скоро към организацията, в която човек работи, или към клиентите, или към социополитическата или икономическата система.

Не трябва да се бърка прегаряне с другото разстройство – синдромът на хроничната умора. Човекът, страдащ от него, преживява продължителни периоди на намаляване на психическите и физическите сили – минимум 6 месеца.

Освен това много пациенти се оплакват от болка при най-малко движение.

Мозъкът ни не е готов към съвременния начин на живот

Има мнение, че нашият мозък не е приспособен към продължителни периоди на напрежение, толкова естествено за съвременния свят.

Постоянно се стремим да повишим продуктивността си, да направим повече и повече, да доказваме колко струваме, и да оправдаваме очакванията.

Постоянно се сблъскваме с натиска на началниците, клиентите и със собствените си мисли за кариерата и парите. Натискът не отслабва, и нивото на хормоните на стреса постепенно се повишава. Получава се така, че тялото ни постоянно се намира в режим на борба.

Защо преумората и прегарянето станаха част от живота ни
4.5 (89.41%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 19, 2016 02:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи