Защо устните ви изсъхват и как да се справите с този неприятен проблем

Мария
Написана от Мария юли 21, 2015 04:36

Защо устните ви изсъхват и как да се справите с този неприятен проблем

Акценти:

  • Сухота на устните - причини
  • Баланс на течности
  • Масаж на устните

Свързани:

В лятната жега, а и през студените зимни месеци сухотата на кожата на устните е проблем, познат на много момичета и жени.

Днес наша тема ще бъдат сухите устни и какво да правите, когато те започнат да губят гладкостта и мекотата си? Как правилно да се грижите за тяхната кожа, да лекувате напукването им и лющенето?

Причини за сухота на устните

Съществуват няколко основни причини, поради които може да се появи сухота на устните.

• Резки промени в температурите – тъй като кожата в областта на устата е много чувствителна и по нея практически липсват мастните жлези, защитаващи останалата кожа, всяка промяна в метеорологичните условия е възможно силно да се отрази на състоянието на устните.

• Неправилно подбрано червило – редица багрила, съдържащи се в декоративните червила, съществено изсушават кожата. И така се постига ефекта на затворения кръг – колкото по-суха е кожата, толкова повече момичето се опитва да я прикрие с помощта на същото това червило. Друга причина за постоянно сухите устни може да стане злоупотребата с декоративна козметика.

• Алергия – често в източник на проблем се превръщат пастите за зъби, особено тези съдържащи флуор, а както знаем, почти всички са такива. Съединения на този неметал при много хора предизвикват алергична реакция, която се изразява в сухота на кожата около устните.

• През настоящия летен сезон проблеми често предизвикват слънцезащитните кремове, които при нанасяне на лицето попадат върху кожата в областта около устата и съответно влизат в съприкосновение с кожата на устата.

Съдържащото се в тях вещество оксибензон много бързо дехидратира епитела.

Проблеми могат да възникнат не само с кожата на устните, но и по ъгълчетата на устата. Причина за олющване на кожата в тази зона може да бъде и гъбична инфекция или недоимък на някои витамини в организма.

Освен това много сухите устни могат да бъдат причина за редица сериозни заболявания, сред които – псориазис, атопичен дерматит, захарен диабет и хипотериоза. Необходимо е в такъв случай да се консултирате с лекар, за да определите признак точно на какво са сухите устни.

Правилна грижа

• Старайте се да мажете долната част на лицето с кремове, съдържащи витамини Е и А. Именно недостигът на тези вещества обяснява поява на сухота на кожата около устните.

• Постарайте се да включите към хранителния си режим продукти, богати на витамин А като моркови и плодове с оранжев цвят – портокали и мандарини. Също така постоянната употреба на отвара от облепиха ще избави устните от малките напуквания.

• Необходим и също така и прием на повече витамин В, за да се избегне сухотата по краищата на устата. Съдържа се в зелените листни зеленчуци, бобовите, а също и в млечнокиселите продукти.

• Полезно е и няколко пъти в седмицата да правите масаж на устните с четка за зъби с мек косъм. Масажът спомага за възстановяване на процеса на овлажняване, стимулирайки притокът на кръв към тази зона.

• Ако имате лошият навик да облизвате устните си, правете опити да се контролирате. Облизването може да доведе до появата на ранички и напукване и в пъти да се увеличи сухотата по краищата на устните.

• Старайте се също така да поддържате баланса на течности в организма – през лятото винаги трябва да имате до себе си бутилка с вода или натурален сок.

Защо устните ви изсъхват и как да се справите с този неприятен проблем
4.5 (90%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 21, 2015 04:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи