Защо в носа расте „грозде“

Мария
Написана от Мария юни 6, 2015 21:12

Защо в носа расте „грозде“

Акценти:

  • Полипи в носа
  • Причини
  • Терапевтични методи

Свързани:

Лекарите, говорейки за полипозен риносинуит – така правилно се нарича заболяването, обръщат внимание, че то много напомня на зърно на грозде.
Полипите в носа много наподобяват на него по форма. Характерна тяхна особеност е, че тяхното наличие силно влошава качеството на живота на заболелия.

Най-важното е да не изпусне моментът

Полипите са доброкачествени тумори, които започват да растат в синусите и се спускат в кухината на носа, затваряйки частично, а когато прекалено увеличат размерите си, и напълно дихателните проходи.

Тези образувания са причина не само за дихателни проблеми, но и за хронична умора, а понякога и за отслабване на слуха. Формирането на полипите, който е възможно да е с продължителност от няколко години.

И поначало повечето хора просто не обръщат внимание на незначителните симптоми като леката хрема и лекото запушване на носа. Те търсят лекарска помощ, когато се появяват по-сериозни симптоми:

Проблемът със запушения нос не се решава при използването на капки и спрейове. Въздух постъпва само през устата – носовото дишане почти напълно се преустановява.

Обонянието отслабва, а с течение на времето напълно изчезва. Често към това се добавя и нарушението на вкусовите усещания – на заболелия човек му се струва, че храната, която консумира е приготвена от вълна, лишена е от всякакъв аромат.

Заради полипите в носа се създава благоприятна среда за размножаване на патогенни бактерии. В резултат на това се появява секреция от носа – слуз или гной, на болния го мъчат чести настинки.

В някои случаи възниква усещане за чуждо тяло в носа. Много от хората с полипи в носа се оплакват от чести главоболия или от болки в синусите.

Ако човек е забелязал, че гореописаните симптоми съответстват на описаните по-горе е силно препоръчително да се обърне към личния си лекар.

Полипите не е трудно да се установят при обикновен преглед. За по-точна диагностика специалистът може да ви изпрати за компютърна томография на синусните кухини. Това изследване дава възможност за това до колко са разпространени полипите, много ли са те и в на кои точно места те растат.

Списък на „заподозрените“

Защо се образуват полипите, със сигурност не може да каже никой. Но списъкът на „заподозрените“ е достатъчно широк. Първо място в него заемат хроничните заболявания, предизвиквани от инфекции – синузит, фронтит, ринит.

В синусите на хората, които страдат от тези заболявания, особено ако не са получили своевременно лечение, протича постоянен възпалителен процес. Задачата на лигавицата е да го компенсира и да се пребори с инфекцията.

Поначало тя се справя успешно с това. Но ако човек дълго време не се подлага на лечение, силите на лигавицата се изтощават и организмът да се справи с възпалението като увеличава нейната площ. Разрастването на лигавицата са самите полипи, които възпрепятстват нормалната дихателната функция.

Какви са начините за лечение?

Съществуват както хирургични, така и медикаментозни методи за избавянето от полипите. Но за съжаление повечето хора се обръщат към специалист, когато израстванията на лигавицата са вече с големи размери.

В този случай медикаментите са безсилни и е необходима операция. Съществуват няколко хирургични метода, но кой ще бъде използван в конкретния случай зависи от решението на лекуващия лекар.

А след това?

Важно е човек да се въоръжи с търпение. Желателно е да използва препарати за хигиена на устната кухина въз основа на морската вода или готово солеви разтвори, които се продават в аптечната мрежа.

Защо в носа расте „грозде“
4.5 (90%) 26 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 6, 2015 21:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи