Защо задните части на повечето мъже в по-развитите държави са големи, колкото на жените?

Мария
Написана от Мария ноември 13, 2014 20:55

Защо задните части на повечето мъже в по-развитите държави са големи, колкото на жените?

Акценти:

  • Защо са жените по-предразположени към затлъстяване от мъжете?
  • Каква е причината според датското правителство в развитите държави да се раждат все по-малко момчета?
  • Потискат ли естрогените функцията на щитовидната жлеза?

Свързани:

Имитиращите женският полов хормон естроген химикали в пластмасите, промишлените продукти и в соевите храни вероятно „феминизират“ мъжете и способстват за увеличаване на честотата на затлъстяване сред представителите на мъжкия пол.

Това показват резултатите от проучване, проведено от учени от университета в Аделаида, Австралия.

Изследователите сравняват честотата на затлъстяване сред мъжете и жените в няколко страни по света. Те открили, че по-слабо развитите страни, сравнявани въз основа на променливата величина брутен вътрешен продукт, се наблюдава по-висока честота на затлъстяване след жените, отколкото сред мъжете.

Това явление се смята за нормално, отчасти защото женският полов хормон естроген, който е в много по-високи нива при жените, е свързан с увеличаване на теглото.

Високите нива на естрогените потискат функцията на щитовидната жлеза, която регулира метаболизма. А понижената секреция на щитовидни хормони е причина за покачване на теглото.

Но в по-развитите държави, обаче честотата на затлъстяване сред мъжете и жените е почти изравнена.

Авторите на проучването посочват, че хормонално обусловеното затлъстяване е много по-често при жените и това се установява от процентното съотношение на хората с наднормено тегло в развиващият се свят.

Но в западният свят – САЩ, Европа и Австралия, броят на затлъстелите мъже и жени е почти изравнен.

Повсеместни замърсители

Учените си обясняват частично това явление с въздействието на синтетичните естрогени, част от по-голяма група химикали, за които е установено е, че смущават функцията на ендокринната система.

За широк спектър от продукти, с които постоянно имаме досег като соеви храни и PVC тръби, от които всеки ден пием вода, е научно доказано, че съдържат изкуствени естрогени или „ксеноестрогени“.

Изследователите са загрижени, че в държавите, в които масово се използва соя, най-вече в САЩ, но и в България месопреработвалите също масово използват соя при производството на колбаси и с течение на времето мъжете все повече ще се феминизират. Това ще се изразява най-вече в типичното за жените затлъстяване – натрупване на мазнини около ханша, което не е характерно за мъжете.

Друг установен източник на ксеноестрогени е поливинил хлоридът, познат ни като PVC. Макар че австралийските учени отбелязват, че се използва масово богатите държави, то и в България водопроводните инсталации на новите сгради са изградени от PVC тръби.

Но за щастие ВИК дружествата в големите градове постепенно заменят старите стоманени, чугунени, етернитови /произведени от азбест и цимент/ тръбопроводи с полиетиленови, които не са източник на ксеноестрогени. А тръби от поливинил хлорид се използват главно за изграждане на канализационните мрежи.

Други познати източници на изкуствени естрогени са различните забавители на горивния процес, диоксини, полихлорирани бифенили, пластмасовият химикал бисфенол А и фталати.

Изброените химикали са свързани с широк спектър от здравословни проблеми и заболявания като затлъстяване и репродуктивни проблеми.

Раждат се все по-малко момчета в развитият свят

За щастие в България, това явление не се наблюдава, тъй като през изминалата 2013 г. са се родили, по данни на НСИ, 34 311 момчета и 32 750 момичета, макар и трудно да може да се приеме за достоверно, тъй като не са отчетени абортите.

Но през 2010 г. датското правителство публикува доклад от 326 страници, в който се заключава, че ксеноестрогените са вероятно причината не само за феминизацията на мъжете, но също така и за намаляване на раждаемостта на момчета.

Защо задните части на повечето мъже в по-развитите държави са големи, колкото на жените?
4.5 (90.36%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 13, 2014 20:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи