Здравеопазването на Франция – медицина достъпна за всеки

Мария
Написана от Мария септември 2, 2015 15:31

Здравеопазването на Франция – медицина достъпна за всеки

Акценти:

  • Тесни специалисти - достъп
  • Доброволни здравни осигуровки - стойност
  • Равен достъп на пациентите

Свързани:

По оценки на Световната здравна организация, френската система на здравеопазване днес се признава за най-добра в света.

Одобрява се и от самите французи. Според проучванията на общественото мнение 89% от гражданите смятат, че държавата им предоставя качествено медицинско обслужване.

Във Франция продължителността на живота е най-високата в Европа, най-ниската смъртност от сърдечно-съдови заболявания, висока раждаемост. Държавата разходва много за здравеопазване – 11.8% от своя брутен вътрешен продукт. И е на 3-то място по този показател след САЩ – 17.4%, и Нидерландия – 12%.

Как е устроено всичко?

Системата на социалното осигуряване /СО/ на Франция има доста сложно устройство. И СО е задължително за всички граждани и решава множество въпроси по линия на здравеопазването, устройването на работа, изплащането на пенсии, бременност, раждане, професионални заболявания и т.н.

Практически всеки гражданин и пребиваващ в страната независимо от нивото на неговите доходи има право на застрахователен минимум медицинска помощ – за сравнение – в САЩ 1/6 част от населението, дори и повече – около 60 милиона души нямат застраховка при случай на заболяване.

Общата държавна програма за застраховане на риска – Болест, финансира 75% от разходите за здравеопазване.

Системата на здравеопазването на Франция съществува за сметка на отчисляването на около 19% от доходите на всеки, който се устроил на официална работа, а също на налозите, които се начисляват на цигарените, алкохолните и фармацевтичните компании.

Но 1/3 от застрахователния принос в системата на здравното осигуряване се пада на гражданите в качеството им на работници и служители и 2/3 на работодателите.

Застраховка, покриваща на 100% разходите за лечение се изплаща само при възникването на нещастен случай, а също и се полага на жените в края на бременността, на инвалидите, на болните от диабет, астма, епилепсия и на хората с онкологични заболявания.

Ако човек бъде хоспитализиран, то около 80% от разходите за първия месец на болничния престой му се възстановяват от Националната болнична каса, а останалата сума пациентът плаща самостоятелно.

Необходимостта от по-продължително лечение дава право на безплатна хоспитализация. Разходите за прегледите при лекар, лабораторните изследвания и покупките на лекарства не се възстановяват в пълен размер.

Те се компенсират по следния начин. Например, при посещение в аптека пациентът плаща пълната стойност на изписания му препарат и след няколко дни или седмица 75% от тази сума му се възстановява в банковата сметка.

Без допълнителни застраховки няма как да се мине

Тъй като задължителното медицинско застраховане покрива само ¾ от стойността на медицинските услуги, 93% от французите са принудени да прибягват до допълнително застраховане, което частично или напълно замества разходите и на тези процедури и услуги, които не се обхващат от задължителното медицинско застраховане.

Стойността на доброволните здравни застраховки започва от 200 евро годишно, а добрите такива са значително по-скъпи. За да бъде справедливо, следва да се отбележи, че бремето на допълнителното застраховане далеч невинаги ляга върху самия работник – много солидни компании го поемат върху себе си.

На практика на повече от половината от работниците, то се включва в социалния пакет.

Когато не може да се чака

Системата на предоставяне на медицинска помощ във Франция предполага равен достъп на пациентите до лекари от всякакъв профил, включително и тесните специалисти без значение дали те са заети в държавния сектор – болници или в частния – клиники и медицински кабинети.

Здравеопазването на Франция – медицина достъпна за всеки
4.5 (90.16%) 63 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 2, 2015 15:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи