Лекари от парижка болница установиха, че постоянната работа по 10 часа дневно значително повишава вероятността от развитие на инсулт.

Кога рискът от инсулт може да не се повиши при извънреден труд

През 2012 г. изследователи анализирали работният график на 143 500 работещи французи. От тях 42 500 – 29% съобщават, че прекарват на работа повече от 10 часа дневно не по-малко от 50 работни дни годишно.

И всеки 10-ти от тази подгрупа твърди, че работи в този напрегнат режим не по-малко от 10 години.

През следващите 7 години 1224 доброволци направили инсулт. Разчетите показват, че тези, които редовно работят извънредно, са с 29% по-висок риск от остро нарушение на мозъчното кръвообращение, отколкото тези, които си отиват на време от работа.

Ако пък човек прави това 10 и повече години рискът нараства с 45%.

В списъка с професии, които често са свързани с прекарване на работното място повече от 10 часа дневно, са зд

Изненадващото е, че рискът е по-висок за младите хора. Връзката между извънредния труд в продължение на 10 години и инсултът бил най-силен за работници под 50 години.равни работници, предприемачи – собственици на бизнес, генерални директори и фермери.

Лекарите от Парижката болница съветват при необходимост от по-продължителен престой на работното място повече движение. Така намалява риска от хипертония и затлъстяване, които допринасят за развитие на инсулт.

Как да свалим риска от инсулт въпреки работата над 10 часа дневно

За някои от нас престоят на работното място е истинско удоволствие, особено ако усещат как се полезни за околните и затова при тях рискът от инсулт не би трябвало да се повишава.

По-продължителният от обичайното работен ден може да се комбинира, в зависимост от работата, с физическа активност – най-обикновена разходка до близкия парк, наслаждаване на природата, на зелените дървета, малката рекичка или на небето.

Това са малките неща, които винаги са около нас или в непосредствена близост, на които почти не обръщаме внимание. Колко усилие би ни струвало да отправим поглед към небето или към близката планина, когато ни се налага да излезем извън офиса през деня.