Изследователи и физици направиха мъдро заключение, което ние вече знаехме – сексът и оргазмът са добри за вашето здраве. И по-конкретно се потвърди, че оргазмите имат позитивен ефект върху повечето процеси в тялото. Да изпитате оргазъм е една от най-добрите форми на медицина за нашето тяло и ум.

Облекчаване на напрежението

Отпускането, което обикновено следва след оргазма ,е често един от малкото моменти, когато хората наистина си позволяват да се отпуснат напълно и да премахнат напрежението от деня.

По-добър сън

След оргазма кръвното налягане на мъжете пада рязко и те изпадат във внезапно спокойствие. За жените този ефект е по-продължителен, но също толкова силен. Приемайте оргазма като вашето лично успокоително. Позволете на освобождаването на ендорфини да успокои и приспи тялото и ума ви.

Оргазмът подсилва имунната ви система

По време на оргазъм се освобождава DHEA и според д-р Тереза Креншау този хормон може да бъде най-мощният химикал в нашия свят. Той спомага за баланса на имунната система, насърчава растежа на костите и поддържа и възстановява тъканите, поддържайки кожата ви здрава и еластична. Това може да помогне за по-малко боледуване от настинка и грип. Университетът Уилкс в Пенсилвания посочва, че хората, които правят секс един или два пъти седмично имат 30% по-високи нива на имуноглобулин А, който повишава имунната система.

Намалява депресията

Много хормони се влияят позитивно от секса и оргазма, което може да доведе до по-добро настроение. Психологът Гордън Галъп предлага теория, според която простагландин (хормон в спермата) кара повече от 30% от жените участнички в проучването да се чувстват по-щастливи, в сравнение с тези, при които не е имало еякулация от мъже във влагалището.

Подсилва тялото ви

Свиването на мускулите като форма на упражнение, е полезно за всички мускули. Контракцията на мускулите по време на оргазъм може да помогне при проблеми с ерекцията и инконтиненцията. Когато 178 белгийски мъже със слаби проблеми с ерекцията участват в четиримесечна възстановителна програма, която се фокусира основно на упражненията на Кегел, 74 % от тях показват подобрение, а 43 % съобщават, че са напълно излекувани. При жените това упражнение стяга целия уро-генитален тракт и помага за по-лесно раждане.

Оргазмът помага да се храните по-добре

Сексуалната стимулация активира произвеждането на фенилетиламин, естествен амфетамин, който регулира апетита ви. Така че може да ограничите среднощния апетит с малко среднощен секс.

Ограничаване на болката

Би трябвало окситоцинът да е сред любимите хормони на всеки човек. Когато той се секретира в тялото ви, той спомага за освобождаването на ендорфините. Благодарение на тези опиати сексът – и особено оргазмът – се превръща в мощен аналгетик. Оргазмът помага също да се облекчат болките в главата и при артрити.

Намалява риска от сърдечни проблеми

Всичко е просто – ако правите секс 3 до 6 пъти на седмица, рискът от сърдечен удар се намалява на половина.

Помага да се увеличи кръвния поток

С притока на свежа кръв вашите клетки, органи и мускули се насищат с кислород и хормони, а когато старата кръв се премахне, така изчезват и тези продукти, които причиняват умора и дори болести. Това може да бъде добавено и към дълбокото дишане и мускулни контракции, които се случват до и по време на оргазъм.

Създава по-здрава връзка

Окситоцинът се счита също за свързващия хормон – друга причина да го харесвате. Нивата му са от три до пет пъти по-високи от обикновено точно преди оргазмът да настъпи и дефакто това го предизвиква.