Вероятно изглежда, че темата за продуктивността е напълно изчерпана. Статии, лекции, курсове, специални приложения ни убеждават, че именно те ще ни помогнат да станем хора, които успяват във всичко.

Но не си струва да смятаме за истина всеки от популярните съвети. Освен това изпълнението на някои от тях може да убие продуктивността ви.

1. Колкото повече работите, толкова повече ще успявате

Колко пъти сте оставали на работа, разчитайки, че ще изпълните нещо над зададения план? Предполага се не веднъж или два пъти.

Макар че всичко е логично – колкото повече отделяме на задачата, толкова по-добре тя ще бъде изпълнена. Но не е съвсем така.

Ако работите извънредно, то е голяма вероятността до края на деня до такава степен да се изчерпате, че ефективността ви да падне до нула.

Да, ако останете до късно ще свършите повече, но също толкова бихте свършили на следващата сутрин. Само че за по-малко време и по-качествено. Подходете към определянето на продължителността на работния ден и се откажете от идеята да работите извънредно.

2. По-добре се работи под пара

Много хора са убедени, че са способни ефективно да се трудят само при условия на постоянен натиск. Някои дори специално се усамотяват в ъгъла, за да довършат работата над някаква задача.

Само в краткосрочен план такава стратегия има определени предимства, това все пак не е най-мъдрото решение. Стресът влияе и на резултатите от работата, и на здравето, затова е най-добре да се сведе до минимум.

3. Изпълнение на много задачи едновременно се равнява на ефективност

В теорията всичко е много просто – ако паралелно се изпълняват няколко задачи, човек успява повече. На практика последствията могат да бъдат катастрофални.

На вас ви се налага да разкъсвате вниманието и мислите си между 2 задачи, в резултат на което вие не ги правите толкова добре, колкото бихте могли, ако ги вършехте поотделно.

4. Да бъдете вечно заети е същото, като и да бъдете продуктивни

Съвсем не. Да се захващате с ненужни дейности, отнемащи много време, е едно от най-безполезните неща, които можете да направите за себе си.

Подобно поведение следва да избягвате с всичките си сили. Вместо да се фокусирате върху нещата, които нямат никакво значение, се захванете с нещо действително важно. Ако такова няма, помогнете на околните с техните задачи.

5. Повишаването на заплатата способства за ръста на производителността

Логиката е следната – ако на хората се плаща повече, те и повече ще се стараят. Но това далеч невинаги е така.

Работникът, получаващ за своя труд справедливо възнаграждение и който се труди с всички сили, няма как повече да увеличава оборотите, тъй като си има определени граници.

Извън всякакво съмнение е, че увеличаването на заплатата радва хората, но не е съвсем вярно, че това по някакъв начин се отразява на тяхната производителност.

6. Почивките са единствено загуба на време

Почивката е неизменна част от всеки работен ден. Краткотрайният отдих помага за снемането на стреса и за потвърждаване, че се справяте с всички свои задачи.

Всеки от нас който смята, че това е абсолютна загуба на време, много греши. Резултатите от изследванията показват, че оптималното разписание е 52 минути и 17 минути почивка.

Очаквайте съвсем скоро и останалите разпространени митове за продуктивността.