Все повече професионалисти днес получават възможност да работят от дома – писатели, програмисти, дизайнери, преводачи, дори икономисти и архитекти.

Но, ако работете извън офис постоянно или няколко пъти седмично, навярно сте забелязали, че след работата у дома ежедневните ви джинси са ви станали тесни.

Винаги по-лесно е да не напълнеете, отколкото след това да се опитвате да се справяте с наднормените килограми. Представените по-долу препоръки ще ви помогнат да запазите форма, работейки от дома.

1. Придържайте се към график

Работата от дома изисква специфична самостоятелна организация. При липса на колеги около вас ще можете дотолкова да се потопите в задачите, че дори не забележите как сте пропуснали обяда.

Това почти гарантирано ще се превърне в преяждане после. Затова планирайте в разписанието си не само текущите задачи, но и почивките за хранене. Планирайте не само работата, но и храненията.

Също следете за редовността на съня. Отстрани изглежда, че фрийлансърите се наспиват отлично. Но липсата на необходимост да се става на следващия ден за работа в определено време често води до това, че вие се застоявате над проектите до късно.

Циркадният ритъм се нарушава, а връзката между недостигът на сън и наднорменото тегло е вече отдавна доказана. Затова помнете, че работата от дома предоставя възможност да спите, тогава когато ви е удобно, но лягайте винаги по едно и също време.

2. Закусвайте

Много хора не закусват и си намират оправдание за липсата на време сутрин. Ако работите у дома, то това не важи и затова закусвайте.

Организирайте деня си правилно от самото утро и закуската ще улесни до голяма степен постигането на тази цел. Само не прекалявайте с хлебните изделия.

За предпочитане сутрин са яйцата, препечените филийки и кашите от пълнозърнестите храни, изварата. Ще заобичате закуската, защото сутрин ще можете да ядете много повече, отколкото вечер.

3. Яжте на често, но по малко

Работейки от дома вие просто сте длъжни да се възползвате от възможността да ядете често и на малки порции. Това ще ускори метаболизма ви. И за усещането за тежест в корема, ще забравите завинаги.

За да контролирате размерът на порцията слагайте храната в малки чинийки. Дъвчете бавно – това ще обезпечи чувството за насищане, дори с малко количество храна.

Не се бойте да прекъсвате работата си – 5-6 малки прекъсвания за хранене само ще ви помогнат да не зацикляте на едно място и да запазите критичното си мислене.

Пробвайте също половинчатият подход. Разделете обичайната си порция на 2. Изяжте половината сега, а втората след час. Това не е толкова дълго време – ще е успеете да се сдържите.

4. Съставяйте си меню

Ако решите да ядете в момента, когато огладнеете, е трудно да направите правилният избор относно качеството и количеството храна.

Планирайте менюто си макар и за следващия ден. Най-добре е да си подготвите порциите от сутринта. Това ще ви спести време и гарантирано ще ви спаси от преяждане.

5. Не се нахвърляйте на храната, когато сте под стрес

За много хора е характерно да успокояват гнева си и другите си негативни емоции с помощта на храна. По време на напрегната работа лесно можете да се ядосате, поради нерешим проблем или дразнещ телефонен звън.

Първият порив, който е напълно обоснован биологически, е да подъвчете нещо. Но обърнете внимание, че вкусът в този момент почти не се усеща. Затова ще ви се прииска да хапнете нещо не толкова полезно.